Voor Imtech staan alle seinen op rood

Nog eens puinruimen lijkt kansloos. Aandeelhouders geloven er niet meer in, de fraudezaak weegt zwaar.

Beeld Flip Franssen

Vol trots vertelt directeur Hans Turkesteen begin november nog in een interview over de brief die Imtech van de Koning heeft gekregen. De technisch dienstverlener mag van Willem-Alexander het predicaat 'Koninklijk' behouden, dat het in 2011 bij het honderdvijftigjarig bestaan heeft ontvangen.

Dit royale blijk van vertrouwen voelt voor Turkesteen en bestuursvoorzitter Gerard van de Aast als een kroon op twee tropenjaren. Nadat in 2013 de grote boekhoudfraude bij het Poolse pretpark Adventure World aan het licht is gekomen, is het alle hens aan dek geweest voor de bestuurders.

Grote schok

De fraudezaak veroorzaakte een grote schok onder beleggers. Imtech, in 1860 begonnen als 'scheepstakelbedrijf', geldt tot dat moment als een grote, oer-Hollandse beursgenoteerde onderneming. De technici van Imtech leggen in binnen- en buitenland elektriciteitskabels, bouwen sprinklerinstallaties en klimaatbeheersing in kantoren, doen de elektriek voor luxe jachten en bouwen afvalwaterzuiveringen. En nog veel meer. Onder leiding van 'Mister Imtech', bestuursvoorzitter René van der Bruggen, is de omzet van het bedrijf binnen enkele jaren ruim verdubbeld naar ruim 5 miljard euro. Er werken bijna dertigduizend mensen.

Aan de nieuwe bestuurders Van de Aast en Turkesteen de opdracht om de beursparel van weleer zijn glans terug te geven. Honderden miljoenen moeten zij daarvoor afschrijven, ze voeren vruchteloze gesprekken met overnamekandidaten, loodsen een claimemissie langs boze aandeelhouders, ontslaan duizenden medewerkers, stellen corrupte oud-managers aansprakelijk en vorderen bonussen van oud-bestuurders terug. Terwijl ze bezig zijn, onthullen kranten regelmatig nieuwe voorbeelden van fraude en beschamende malversaties.

Maar begin november denken Van de Aast en Turkesteen de situatie eindelijk onder controle te hebben. Een tweede aandelenemissie ter waarde van 600 miljoen euro en de verkoop van de ict-divisie hadden de schuldenlast van het bedrijf teruggebracht naar behapbare proporties. En ongeveer 80 procent van het Duitse management is vervangen. Afgelopen mei zijn de twee bestuurders zelfs zo zeker van hun zaak dat zij aankondigen volgend jaar op te stappen bij Imtech. Het herstelproces is immers bijna afgerond, de onderneming is weer in rustiger vaarwater.

Dat blijkt tegen te vallen. Afgelopen week is de situatie in Gouda ineens nijpender dan ooit. Imtech Duitsland presteert veel slechter dan verwacht en de veertig financiers waarmee Van de Aast en Turkesteen onderhandelen, blijken niet bereid nog meer geld te pompen in het bedrijfsonderdeel met ruim vierduizend werknemers. Daarop vraagt het management van Imtech Duitsland faillissement aan.

Aandelen gedumpt

Aandeelhouders dumpen massaal het aandeel. Zelfs als Imtech overleeft, zullen zij niets meer van hun investering terug te zien, schrijven analisten. Door het overweldigende aanbod moet de beurshandel in het aandeel Imtech vrijdag zelfs af en toe kort worden stilgelegd. Binnen een week verschrompelt de waarde van het aandeel van 3 euro naar 50 cent.

Het vertrouwen lijkt definitief verdwenen. De omzet van het bedrijf blijft maar dalen en de verliezen stapelen zich nog steeds op. Een gedegen analyse van waar die verliezen vandaan komen, heeft het bedrijf niet meer voorhanden.

Bovendien zijn de ontwikkelingen in de fraudezaak het afgelopen jaar weinig bemoedigend. Volgens de Duitse justitie lijkt het er onder meer op dat Imtech de spil was in een kartel, waarbij concurrenten afspraken om bij aanbestedingen hoog in te schrijven. De winnaar van de opdracht betaalde daarna de concurrentie een bedrag. Op zulke praktijken kunnen hoge boetes volgen.

Profiel Gerard van de Aast
Een profiel van de topman van Imtech leest u hier

Intussen zit de markt ook nog eens tegen. In de meeste West-Europese landen leeft de economie weliswaar op, maar overheden zijn nog altijd zeer terughoudend om grote opdrachten voor infrastructurele projecten uit te schrijven. Ook de bouw van kantoren, waarvoor Imtech vaak alle elektriek verzorgt, vertoont voorlopig geen herstel.

Het grote risico is nu dat de onderneming na het vertrouwen van investeerders ook het geloof van opdrachtgevers verliest. Voor bouwbedrijven is dat funest. Opdrachtgevers willen onder geen beding te maken krijgen met een faillissement dat ze veel geld zal kosten.

Concurrentie

De concurrentie ruikt dat Imtech kwetsbaar is en lijkt er geen probleem mee te hebben om het bedrijf nog verder richting de afgrond te duwen. In het Financieele Dagblad nemen enkele concurrenten vrijdag de gelegenheid te baat om een totaal bankroet wat te bespoedigen. 'De kwaliteit zakt erdoorheen', aldus een van de bronnen.

En dan zijn er nog de werknemers. Vernuftige technici zijn het kapitaal van de onderneming. Wanneer die Willy Wortels overlopen naar de concurrentie omdat zij alle onzekerheid en negativiteit beu zijn, is dat rampzalig.

Voor Van de Aast en Turkesteen is het dus wederom alle hens aan dek. Een koninklijke bekroning van hun inspanningrenlijkt heel ver weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden