'Voor de sm'ers een V8 Sedan met lederen bekleding'

Duizend stoelen waren neergezet, en nog moesten zo'n zeshonderd andere liefhebbers van criminele auto's staan in de hal plus tent van Domeinen in Soesterberg....

Van onze verslaggever Sietse van der Hoek

'Oioioi', animeert veilingmeester Dieker de menigte voor kavelnr. 114: een Mercedes E 280

4-Matic Combi uit 1998, nog geen vijfduizend kilometer op de teller, nieuwwaarde 165 duizend gulden. Hij gaat weg voor 98 duizend . Direct daarop een Mercedes E 500 Sedan V8. Met lederen bekleding 'voor de sm'ers onder ons', notenhouten interieur. Nieuwwaarde 275 duizend gulden, maar hij heeft 116 duizend kilometer op de teller en is van 1994. De man die hem uiteindelijk voor 42 duizend gulden de zijne mag noemen, krijgt van Dieker de felicitaties en de voorspelling mee 'dat we je wagen volgend jaar hier weer veilen, want normaal kun je er toch niet mee rijden'.

Oioioi, een Porsche 928 GTS Automatic U9. Sleutel en volledig kentekenbewijs aanwezig, 'een beest van een motor, en met nog een blonde vrouw ernaast maak je de blits in het winkelcentrum'. Nieuw 275 duizend gulden, uit 1992. Opbrengst 42 duizend gulden.

'De Staat der Nederlanden naast mij', zegt de veilingmeester wijzend op iemand van het ministerie van Financiën naast hem, 'knikt tevreden'. En hij roept de eigenaar van de BMW zusenmezo op zijn verkeerd geparkeerde auto als de bliksem te verplaatsen, 'anders verkoop ik hem hier zonder sleutels'.

De zaal lacht veelvuldig, de tent ook. Enkelen blijven urenlang ernstig kijken. Misschien vrienden of familie van de veroordeelde crimineel die de geconfisqueerde wagen voor een zacht prijsje proberen terug te kopen? De zestienhonderd zijn overwegend man, hier en daar een blonde dame in tijgerbont. Handelaren, particulieren, een gezin dat na het geslaagde bod de formaliteiten vervult en direct opstapt. 30 Procent van de aankoopsom (daarbij nog eens 15 procent veilingkosten) moeten ze direct voldoen. Er zijn er bij met stapels briefjes van honderd en duizend gulden in de binnenzak.

'Een veiling met een hoog Mercedes-gehalte, het gaat goed in Nederland', constateert ook veilingmeester Dieker. 'Doe er nog drie ruggen bij, man', spoort hij een aarzelende bieder aan, 'laat zien dat je meer poen hebt dan je buurman.' Tien motoren, een Harley Davidson uit 1998 gaat naar een 'rocker' voor 34 duizend gulden.

Het zijn niet allemaal topstukken en niet alles is crimineel 'erfgoed'. Ook een partijtje legerjeeps en afgedankte verkeerspolitiewagens gaan onder de hamer. Maar dan weer een setje in beslag genomen pannen en een mes ('Waarvoor zou dat nou gebruikt zijn?') en een Rolex en diepvrieskisten, 'ideaal voor als je schoonmoeder op visite komt'.

De tweede keer was het dat Domeinen het zo deed in Soesterberg. Vorig jaar bracht de veiling ruim één miljoen op. Gisteren stopte de teller na vijf uur op 2,3 miljoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden