Voor 3 jaar olie onder poolijs

De Noordpoolregio herbergt genoeg olie om de wereld voor drie jaar van energie te voorzien, blijkt uit een studie van de Amerikaanse Geological Survey....

Van onze verslaggever

De opwarming van de aarde – voor een flink deel veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie – leidt tot een betere toegankelijkheid van de regio, wat winning van de olie dichterbij brengt.

Met de Amerikaanse studie is voor het eerst een betrouwbare schatting van de reserves voorhanden: 90 miljard vaten olie liggen onder het ijs, samen met 47 triljoen kubieke meter gas. Onder meer Rusland, Canada, Denemarken, Noorwegen en de Verenigde Staten maken aanspraak op de natuurlijke rijkdommen.

Vorig jaar stuurde Rusland een onderzeeër naar het gebied, om op de zeebodem een vlag te planten. De symbolische daad moest duidelijk maken dat Moskou wil overgaan op de winning van olie en gas. Canada reageerde daarop door de bouw van een legerbasis in het gebied aan te kondigen.

‘Voor we besluiten nemen over het toekomstige gebruik van de olie en het gas in de Noordpoolregio, en de bijbehorende vragen over de bescherming van de natuur en onze planeet, moeten we weten wat er precies ligt’, zei directeur Mark Myers van de USGS bij de presentatie van het rapport. ‘Met deze studie geven we iedereen dezelfde informatie, zodat de wereldgemeenschap deze moeilijke beslissing kan nemen.’

De hoeveelheden in het gebied komen overeen met ongeveer 13 procent van de wereldoliereserve en 30 procent van de wereldwijde gasreserves. Dat is ongeveer evenveel als de gasreserves van Rusland.

De plannen voor de winning van de olie en het gas leidden tot hevige protesten van de milieubeweging. Naast opwarming van de aarde krijgen ijsberen en andere soorten nu ook te duchten van de olie-industrie, zei Frank O’Donnell van Clean Air Watch tegen het persbureau Reuters.

Overigens blijkt uit de studie niet of de olie- en gasvoorraad op basis van huidige technieken gewonnen kan worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden