Volwassen worden in een echte index

Beursgenoteerde bedrijven staan te juichen als ze een index in mogen. Maar schiet de belegger er ook iets mee op?...

Univar is geen goed voorbeeld; of misschien juist wel. Het aande Amsterdamse effectenbeurs genoteerde chemischedistributiebedrijf is sinds enkele jaren aan een opmars bezig enzag zijn marktwaarde gestaag oplopen, van een paar euro eind2002 tot boven de 40 euro in de eerste maanden van dit jaar.

De opmars kwam ook tot uiting in de omzet van de handel inaandelen Univar op Euronext Amsterdam. Het onooglijke lokalefondsje (nakomeling van het opslagbedrijf Vopak) groeide uit toteen forse kracht met een marktwaarde van 1,2 miljard euro. Per2 maart jl. maakt Univar deel uit van de MidKap-index, dekoersgraadmeter van de middelgrote bedrijven zoals Randstad,Stork en Océ. Feest dus? Sinds 2 maart is de koers van Univaralleen maar gedaald, van ruim 44 euro tot minder dan 41 eurovorige week.

Volgens het standaardverhaal moeten beursgenoteerdeondernemingen die hun intrede doen in een belangrijke index,daarvan flink profiteren. Indexvolgende institutionele beleggerszouden immers vanaf dat moment het fonds in hun portefeuillemoeten opnemen en dat zou de vraag opdrijven. Heeft de slimmeparticuliere belegger dat van tevoren in de gaten? Koopt hij,ruim voor de datum dat de beurs de 'promoties' bekend maakt,alvast flinke hoeveelheden van fondsen die naar handelsomzetgemeten de gevestigde index-orde bedreigen?

De koersontwikkeling van de nieuwelingen van maart 2006suggereert dat dat geen bijster slim idee is. Het vastgoedfondsRodamco Europa maakt nu deel uit van de AEX-index. 'Het fondsheeft het vanaf het begin van het jaar heel goed gedaan, maarniet beter dan de andere Nederlandse vastgoedfondsen', zegtanalist Remco Vinck van Kempen & Co. TomTom dan, de andereAEX-nieuwkomer? 'TomTom maakte op de dag voor de entree in de AEXeen nieuwe serie producten bekend. Dat heeft een mogelijk effectvan die entree volkomen verdrongen', zegt Eric de Graaf vanPetercam. Wetenschappelijke bewijzen van een 'keihard'koerseffect door de opname in een index ontbreken, zegt een derdeanalist.

Wat wel verandert - en wat voor beleggers van belang kanzijn - is dat de aandeelhoudersbasis van fondsen die in (metname) de AEX-index belanden zich kan wijzigen. Vinck overRodamco: 'Het aandeel krijgt nu meer belangstelling uit meerhoeken, niet alleen de typische vastgoedbelegger.' In het gevalvan TomTom is de hoop erop gevestigd dat de hedgefondsen, die numeer dan driekwart van de aandelen in handen zouden hebben,langzamerhand plaatsmaken voor institutionele beleggers met eenwat langere adem. Cornelis Bos van ING Wholesale Banking,TomTom-analist: 'Daarbij hoort dan een stabielerekoersontwikkeling en meer consensus tussen analisten over hetkoersdoel. Het fonds zou volwassen kunnen worden. Maar daar isnu nog niet veel van te merken.'

Waarom dan de juichkreten, ook bij Boskalis, Ordina, Pharmingen USG People die in de MidKap worden opgenomen? 'Particulierebeleggers zien opname in de AEX-index als een soortkwaliteitsstempel', aldus De Graaf (Petercam). 'Alsof daarmee isbewezen dat het bedrijf geen eendagsvlieg is. Tja, het is eenkwestie van perceptie. Het is toch ook gebleken dat het verblijfin de AEX ook heel kort kan zijn.'

Vinck vindt de opname in de AEX voor Rodamco 'een soorterkenning': 'Vastgoed heeft toch jaren in het verdomhoekjegezeten en nu wordt het serieus genomen.' Anderen spreken overde AEX-status als 'een bescherming'.

De 'verliezers' van de nieuwe indeling kijken daar anderstegenaan. In ieder geval Air France-KLM, dat uit de MidKap-indexis verwijderd en voortaan als 'lokaal fonds' door het beurslevengaat. Na de fusie zag de luchtvaartmaatschappij bijna alle handelin het aandeel naar Euronext Parijs vertrekken.

Is een anoniem bestaan van het aandeel KLM op de Amsterdamsebeurs geen kwalijke zaak? 'Nee hoor', zegt een woordvoerder, 'datis geen probleem. We hebben er bij de fusie uitdrukkelijkrekening mee gehouden. Ons type aandeelhouder is deinstitutionele belegger die voor kwaliteit gaat en die weet onsecht wel te vinden. Bovendien staan we ook nog in New Yorkgenoteerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden