nieuws

Volkswagentopman Diess was wel op de hoogte van dieselfraude

Herbert Diess, de huidige topman van Volkswagen, was in juli 2015 aanwezig bij een overleg tussen de concernleiding en ingenieurs over het gebruik van verboden software in dieselmotoren. Van Diess, destijds nog maar net aangetreden bij VW, is altijd beweerd dat hij niet wist van het bestaan van sjoemelsoftware.

Redactie
Herbert Diess, ceo van Volkswagen. Beeld AP
Herbert Diess, ceo van Volkswagen.Beeld AP

Tijdens de bijeenkomst, waarin ook toenmalig topman Martin Winterkorn werd geïnformeerd, verklaarden enkele van de ingenieurs dat het gebruik van het verboden manipulatie-instrument technisch niet te rechtvaardigen was.

Dit blijkt uit een voorlopig verslag over de aansprakelijkheid van topbestuurders van Volkswagen, dat het concern online heeft geplaatst. Volgens het rapport kon Diess, nog maar net in dienst, niet anders dan erop vertrouwen dat zijn ervaren medebestuurders ‘op de juiste wijze zouden’ communiceren met de Amerikaanse autoriteiten.

Verboden software

VW had een half miljoen Amerikaanse dieselauto’s voorzien van verboden software, die de voertuigen tijdens emissietests veel schoner liet lijken dan ze in werkelijkheid waren. Enkele maanden na de bijeenkomst kwam het schandaal naar buiten en bleek de omvang nog veel groter. Dieselgate kostte VW uiteindelijk ruim 33 miljard euro.

Diess en de voorzitter van de raad van toezicht Hans Dieter Pötsch kochten vorig jaar mogelijke vervolging af met een boete van 4,5 miljoen euro. Het geld werd destijds betaald door VW.

VW heeft woensdag een schikking getroffen met voormalig leidinggevenden. De oud- bestuurders, onder wie voormalig chef Martin Winterkorn, betalen in totaal 288 miljoen euro om claims in verband met het schandaal af te kopen. Het grootste deel van het bedrag komt van verzekeraars. Winterkorn betaalt ruim 11 miljoen uit eigen zak.

Intussen wordt de druk op de oud-ceo opgevoerd. Aanklagers in het proces tegen Winterkorn hebben hem woensdag beschuldigd van het doen van valse getuigenissen tegenover het Duitse parlement. In een hoorzitting had Winterkorn verklaard dat hij niet op de hoogte was van de fraude voordat deze in de openbaarheid kwam. Uit het verslag van Volkswagen zelf zou blijken dat die bewering niet klopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden