Volkswagen ziet een toekomst zonder die vermaledijde diesel

Volkswagen twijfelt aan de toekomst van de dieselauto. Topman Matthias Müller liet dinsdag weten dat de fabrikant bij zichzelf te rade gaat of investeren in het door de sjoemelaffaire in ongenade geraakte autotype nog wel loont.

Eric van den Outenaar
Een Volkswagenfabriek in Wolfsburg in Duitsland Beeld getty
Een Volkswagenfabriek in Wolfsburg in DuitslandBeeld getty

Schone diesels maken wordt volgens de VW-baas steeds moeilijker en duurder, terwijl elektrische auto's juist goedkoper worden.

'We moeten ons afvragen of we op een gegeven moment nog wel veel geld moeten stoppen in de doorontwikkeling van de diesel', aldus Müller dinsdag tegen de Duitse zakenkrant Handelsblatt, een dag voor de aandeelhoudersvergadering van Volkswagen vandaag. Diesels moeten nu al bijna net zo schoon zijn als benzineauto's. De volgende stap is de diesels nagenoeg emissievrij te krijgen. Volgens Müller is dat te complex en te duur en zullen overheden op een bepaald moment stoppen met de belastingvoordelen voor 'schone' diesels. Elektrische auto's worden tegelijkertijd goedkoper.

'Ik juich Müllers uitspraken toe, nu maar zien of hij zijn woord houdt', reageert Carlo van de Weijer, onderzoeker in 'slimme mobiliteit' bij de TU Eindhoven.

Waar een elektrische auto over een kleine twintig draaiende componenten beschikt, zitten er in auto's met verbrandingsmotoren zo'n negenhonderd. Daarnaast hebben dieselauto's katalysatoren, roetfilters en andere onderdelen die het prijskaartje opkrikken. Van de Weijer: 'Om de laatste 10 procent milieuwinst te halen, moet je heel veel complexiteit toevoegen.'

Fabrikanten hoeven bij elektrische auto's dergelijk technisch trapezewerk niet uit te halen. Voor de acceptatie van elektrische auto's vormen vooral de beperkte actieradius en de beschikbaarheid van laadpunten dicht bij woningen een drempel.

Het altijd zo degelijk bevonden Volkswagen viel vorig jaar van zijn voetstuk toen bleek dat de fabrikant op grote schaal met software in zijn dieselauto's heeft geknoeid. Consumenten dachten in een superschone diesel te rijden, maar dat was alleen op papier zo. Al 16 miljard euro heeft de onderneming inmiddels gereserveerd voor schadeclaims die mogelijk nog voorkomen uit de justitiële onderzoeken in onder meer de Verenigde Staten en Duitsland. Het bedrijf worstelt met terugroepacties en dalende verkopen.

Symbool van misleiding

Van een merk, geliefd om zijn niet stuk te krijgen Golfs en Polo's, is Volkswagen het symbool geworden van industriële misleiding. Ook bij andere fabrikanten lopen onderzoeken.

De in september aangestelde puinruimer Müller probeert met zijn uitspraken het imago weer te herstellen en de blik van de consument van sjoemelkwestie af te wenden. Onlangs ontvouwde Volkswagen al 'grootse' plannen om de komende jaren zo'n dertig elektrische modellen op de markt te brengen. Het concern streeft ernaar dat in 2025 ongeveer eenderde van zijn verkochte auto's elektrisch is.

Bij de raffinage van aardolie komt overigens altijd een deel dieselbrandstof vrij, waarmee de industrie iets moet. Volgens Van der Weijer loopt het met eventuele overschotten niet zo'n vaart. Vrachtwagens blijven nog langere tijd de zwaardere brandstoffen slurpen, verwacht hij. 'We kunnen de olie ook gewoon in de grond laten zitten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden