Volkswagen-topman Winterkorn struikelt over uitstootschandaal

Martin Winterkorn, de machtigste man in de wereldwijde auto-industrie, is gestruikeld over het uitstootschandaal waarin Volkswagen verwikkeld is geraakt. Woensdagmiddag maakte herr prof. dr. bekend dat hij opstapt in het belang van de onderneming.

Bard van de Weijer
Martin Winterkorn zit in een Porsche 911. Beeld reuters
Martin Winterkorn zit in een Porsche 911.Beeld reuters

In een verklaring toonde Winterkorn zich 'geschokt over de gebeurtenissen van afgelopen dagen'. Ook schreef de voormalige topman dat hij perplex staat dat wangedrag op zo'n grote schaal kon gebeuren binnen de onderneming.

De positie van de Volkswagenchef was onhoudbaar geworden nadat vrijdag de Amerikaanse milieutoezichthouder EPA bekend had gemaakt dat VW in de Verenigde Staten op grote schaal fraude heeft gepleegd met de uitstoot van zijn dieselauto's. Ingenieurs van het concern hadden de software die de reiniging van uitlaatgassen regelt zo ingesteld dat de uitstoot van schadelijke stoffen alleen binnen de norm blijft als een auto wordt onderworpen aan een uitlaatgastest.

De bekendmaking van het bedrog veroorzaakte een storm aan protest. Volkswagen loopt hierdoor in de Verenigde Staten kans op een boete van 16 miljard euro. Daarop kelderden maandag en dinsdag de koers, en verloor het concern 27 miljard euro van zijn beurswaarde.

Het vertrek van Winterkorn komt als een schok voor VW, dat onder zijn leiding tot grote hoogte steeg. 'Volkswagen heeft hem veel te danken', schreef de Frankfurter Allgemeine na zijn vertrek in een commentaar. 'Maar hij heeft in het concern ook een klimaat gecreëerd van hoge prestatiedruk en intimidatie, waarin bedrog gedijt.'

Wie is Winterkorn?

Wie is de man, onder wiens leiding VW tot grote hoogte steeg, maar nu opstapt vanwege oplichting? Lees het profiel van Peter de Waard (+).

Verloren machtsstrijd

Met het vertrek van Winterkorn verliest Volkswagen in korte tijd de twee mannen die het concern tot de grootste automaker ter wereld hebben gemaakt; eerder dit jaar verliet oudgediende Ferdinand Piëch het concern na een verloren machtsstrijd met zijn voormalige vertrouweling Winterkorn.
Winterkorn verklaarde gisteren bij zijn vertrek dat VW een frisse start nodig heeft, ook waar het personeel betreft. 'Met mijn ontslag maak ik ruimte voor deze frisse start.' De voormalige topman voegde daar aan toe dat hij voor zover hij weet niets fout heeft gedaan in het abgasskandal.

De Frankfurter Allgemeine meldde gisteren dat de frauduleuze software al uit 2005 stamt. Wereldwijd zijn sindsdien elf miljoen auto's uitgerust om consumenten en autoriteiten te doen geloven dat de auto milieuvriendelijker was dan in werkelijkheid het geval was.

De raad van bestuur van VW komt morgen bijeen om zijn opvolging te bespreken. Duitse media meldden eerder deze week al dat topman Matthias Müller van Porsche gereed staat om de taken van Winterkorn over te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden