Volkswagen bekent schuld en schikt met VS voor ruim 4 miljard

Volkswagen heeft officieel schuld bekend aan het dieselschandaal. Met de Amerikaanse autoriteiten heeft het bedrijf een miljardenschikking getroffen om verdere vervolging in de Verenigde Staten te ontlopen. De Duitse autofabrikant betaalt 4,3 miljard dollar (4,1 miljard euro) aan boetes voor het sjoemelen met de uitstootgegevens van dieselauto's.

Redactie
emissietest voor een dieselmotor. Beeld afp
emissietest voor een dieselmotor.Beeld afp

De geldstraf is de hoogste ooit voor een autofabrikant in de VS. Volkswagen bekent schuld aan fraude, schending van douaneregels en belemmering van de rechtsgang.

Zes topfunctionarissen en medewerkers van Volkswagen worden door de Amerikaanse justitie vervolgd voor hun rol in de oplichtingspraktijken. De VS beschuldigen hen ervan te hebben gelogen tegen milieu-instanties en computerbestanden te hebben verwijderd. De deal vereist van Volkswagen dat het meewerkt in het onderzoek naar sjoemeldiesels, met mogelijk meer arrestaties tot gevolg.

Meer dan begroot

De boete van 4,3 miljard dollar valt veel hoger uit dan het bedrag dat vorige week via Amerikaanse media naar buiten kwam. Toen werd uitgegaan van de helft. VW zegt nu zelf meer geld aan de schikking kwijt te zijn dan eerder werd begroot. De exacte gevolgen voor de jaarcijfers van 2016 kunnen nog niet worden vastgesteld, zegt het bedrijf.

Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor sjoemeldiesels. Dat heeft het concern al vele miljarden gekost.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn.

Is Volkswagen 'too big to fail'?

Ondanks Dieselgate is Volkswagen nog steeds het best verkochte automerk van Nederland. En zelfs van de Verenigde Staten, waar het kwaad werd ontdekt. Is Volkswagen immuun voor grote schandalen?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden