VolkerWessels loopt binnen en ASR doet zwaktebod

Deze week in de winnaar & verliezer van de week: VolkerWessels loopt binnen en ASR doet zwaktebod

Dik Wessels.Beeld Cees Elzenga /Hollandse Hoogte

Winnaar: VolkerWessels

VolkerWessls maakt een klapper dankzij comeback op de beurs.

Toen hij als 14-jarige lts'er het timmerbedrijf van zijn vader instapte, werkten er drie man. Nu is Dik Wessels (70) de grootaandeelhouder en pater familias van het bouwbedrijf VolkerWessels, met vijftienduizend werknemers en een omzet van bijna 5 miljard per jaar. En wat belangrijker is: het is heel winstgevend. VolkerWessels is niet de mist ingegaan met de crisis in de bouw of met verkeerde calculaties zoals veel van de concurrenten. Wessels is met een vermogen van 3,3 miljard euro na Randstad-oprichter Frits Goldschmeding de rijkste man van Nederland die ook daadwerkelijk in Nederland woont. Aangenomen mag worden dat hij hier belasting betaalt, zij het niet te veel. Rijk worden is voor hem overigens nooit een doel op zichzelf geweest, het is vooral te doen om het plezier in het ondernemen. In 2003 haalde hij met een bod van zijn investeringsmaatschappij Reggeborgh Beheer in het Twentse Rijssen VolkerWessels voor 700miljoen euro van de beurs. Nu is hij weer van plan een deel van de aandelen op de markt te brengen via een hernieuwde beursnotering. De waarde is nu 2 miljard. Kassa. Deze week benoemde VolkerWessels daarom de 55-jarige zakenbankier Jan de Ruiter (ex-RBS en ABN Amro) tot nieuwe baas, nadat het vijf jaar geen ceo had gehad. Die moet het akkefietje nu gaan uitvoeren.

Verliezer: ASR

ASR koopt eigen aandelen in om aandeelhouders te spekken.

Ondernemers behoren te ondernemen. Dat geldt ook voor verzekeraars. Zelfs voor verzekeraars die noodgedwongen voor meer dan de helft in handen zijn van de staat zoals ASR in Utrecht, dat als onderdeel van Fortis in 2008 moest worden gered.

Vorig jaar werd de verzekeraar opnieuw naar de beurs gebracht. En nu verkoopt de staat een tweede portie van de aandelen voor 450 miljoen euro. En wat doet Jos Baeten, de baas van ASR? Hij besteedt 66 miljoen van zijn reserves door zelf drie miljoen van die aandelen in te kopen. Dat is goed voor de beurskoers, want daardoor stijgt de waarde van de uitstaande aandelen. Het dividend hoeft over minder aandelen te worden uitgekeerd.

Het bedrijf kan het lijden vanwege de hoge buffers. Maar het is geen ondernemen. Het is aandeelhouders spekken. Als ASR te veel geld in kas heeft, zou ze dat moeten benutten om haar marktpositie te versterken, bijvoorbeeld door lagere premies te rekenen aan de trouwe klandizie of zich op nieuwe markten te begeven.

De aandeelhouders hebben echt geen douceurtje nodig. De koers is al mooi opgeklommen van 19,50 naar 22,50 euro in een half jaar. Daar kwam gisteren nog een halve euro bovenop dankzij de geste van Jos Baeten.

Jos Baeten.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden