VolkerWessels, de op een na grootste bouwer van Nederland, gaat naar de beurs

VolkerWessels keert definitief terug op de Amsterdamse beurs. Dat heeft het bouwconcern dinsdagmorgen bekendgemaakt. De onderneming is met een omzet van 5,5 miljard euro de op een na grootste Nederlandse bouwer, met meer dan 15 duizend werknemers in Nederland, Noord-Amerika en Groot-Brittannië.

VolkerWessels werkt aan station Noord van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn Beeld
VolkerWessels werkt aan station Noord van de Amsterdamse Noord/ZuidlijnBeeld

De familie Wessels houdt op korte termijn een meerderheidsaandeel, op langere termijn een 'substantieel minderheidsaandeel'. In januari maakte de onderneming al bekend dat zij de mogelijkheid van een beursgang onderzocht. Slechts 'een percentueel beperkt' aandelenbelang zal naar de beurs wordt gebracht. Nieuwe aandelen worden niet uitgegeven.

Het huidige bedrijf kwam in 1997 tot stand uit fusie van twee beursgenoteerde ondernemingen; Volker Stevin Groep en Kondor Wessels. De beursnotering is beëindigd in 2003 toen Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de oprichtersfamilie Wessels, het bedrijf voor ruim 700 miljoen euro overnam.

Reden van de beursgang is de wens van de familie Wessels om haar kapitaal meer te spreiden. Alleen zakelijke belangen in de bouw is te risicovol, vindt de familie, hoe breed VolkerWessels ook is georiënteerd, en ook al kwam het bedrijf de afgelopen jaren goed de crisis goed door.

De beursgang zal, 'afhankelijk van de marktomstandigheden', plaatsvinden 'in de komende weken'. Toen VolkerWessels in januari bekendmaakte dat het mogelijk zou terugkeren op de beurs werd meteen een nieuwe bestuursvoorzitter aangesteld; Jan de Ruiter, gepokt en gemazeld in de wereld van financiering en overnames, onder andere bij RBS en ABN Amro.

De naam VolkerWessels komt voort uit twee ondernemingen, maar het bedrijf is product van vele fusies. Aannemer Adriaan Volker begon in 1854 in Sliedrecht, aannemer Arend Wessels in 1933 in Rijssen. Grootaandeelhouder (via Reggeborgh Holding) is Dik Wessels, die in 1968 zijn vader opvolgde. Sinds 2002 draagt de onderneming de naam VolkerWessels. Een jaar later wordt de beursnotering (sinds 1990) van het opgeslokte IBB Kondor beëindigd.

Profiel VolkerWessels

Topman: Jan de Ruiter
Hoofdkantoor: Amersfoort
Winst 2016: 103 miljoen euro (uit voortgezette activiteiten)
Omzet 2016: 5,5 miljard euro
Orderboek: Eind 2016 op 8,2 miljard euro
Aantal medewerkers: 16.000

Sectoren: Bouw & vastgoed ontwikkeling, infrastructuur en energie & telecominfrastructuur. Verder is VolkerWessels actief in nichemarkten in het Verenigd Koninkrijk, Noord-Amerika en Duitsland.

Geschiedenis: Het huidige VolkerWessels kent een lange historie en bestaat uit samenvoegingen van aannemers en familiebedrijven. Koninklijke VolkerWessels Stevin ontstond in 1997 door het samengaan van Koninklijke Volker Stevin en het beursgenoteerde Kondor Wessels. Sinds 2002 draagt de onderneming de handelsnaam VolkerWessels en tot en met 2003 was het bedrijf al beursgenoteerd. Miljardair Dik Wessels haalde VolkerWessels toen van de beurs en in 2007 nam CVC Capital Partners een flink belang. Eind 2012 kocht de familie Wessels via Reggeborgh weer een fors deel van CVC terug, in 2013 kwam VolkerWessels weer volledig in handen van de familie Wessels en het management.

Aandeelhouder: Investeringsmaatschappij Reggeborgh van de familie Wessels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden