Voedselverspilling in Nederland daalt naar 41 kilo per persoon

Nederlanders verspillen steeds minder voedsel. Terwijl consumenten in 2010 nog 48 kilo voedsel per persoon weggooiden, wierpen zij vorig jaar nog 'slechts' 41 kilo voedingsmiddelen in de afvalbak.

De campagne tegen voedselverspilling lijkt zijn vruchten af te werpenBeeld anp

Deze cijfers komen uit twee onderzoeksrapporten die staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. Die 41 kilo vast voedsel die consumenten onnodig weggooien is trouwens bijna twee keer zoveel als wat de gemiddelde consument dénkt dat hij jaarlijks weggooit (21 kilo).

Brood en zuivel wordt het meest verspild. Daarnaast lieten Nederlanders vorig jaar per persoon 57 liter dranken in de gootsteen weglopen. Consumenten blijken de grootste verspillers. Zij zijn verantwoordelijk voor ruim 30 procent van het totaal. Andere voedselverspillers zijn de landbouw, horeca, bedrijven voor verwerking en opslag, en de levensmiddelenindustrie.

Ook de totale voedselverspilling in Nederland is tussen 2014 en 2015 iets gedaald. Hoewel het dus de goede kant op gaat, benadrukt Van Dam dat hij nog lang niet tevreden is. 'Verspilling moeten we gezamenlijk aanpakken: overheid, bedrijfsleven en consumenten.'

Van Dam pleit al langer voor het weglaten van houdbaarheidsdata op zeer lang houdbare producten. Volgens een recent onderzoek daalt de verspilling van levensmiddelen als rijst, pasta en koffie met 12 procent als er geen 'ten minste houdbaar tot'-datum op de verpakking staat.

Meer over voedselverspilling

Teun van de Keuken: haal houdbaarheidsdata van groente, fruit, pasta en rijst.

Gooien we minder eten weg als de tht-datum verdwijnt? De overheid wil de verspilling van voedsel tegengaan. Nieuw onderzoek wijst uit dat consumenten minder weggooien als er op de verpakking iets anders staat dan 'tenminste houdbaar tot'. (+)

Afgeprijsd, de app tegen voedselverspilling. Elke dag na lunchtijd maakt Rudy Walraven een rondje door zijn Coop-supermarkt aan de Molukkenstraat in Nijmegen. Dan speurt hij de schappen af om te kijken welke producten tegen hun houdbaarheidsdatum aan zitten. Zoals deze gemarineerde speklappen: drie stuks voor 3,05 euro. Nog goed tot morgen, daarna moeten ze weg. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden