Voedingsmiddelenbedrijf Numico krijgt lening van 1,25 miljard euro

Voedingsmiddelenbedrijf Numico heeft ten minste 1,25 miljard opgehaald met nieuwe bank- en obligatieleningen. Daarmee kan het bedrijf op tijd uitstaande leningen terugbetalen....

Dinsdag maakte het bedrijf bekend dat het zijn verlieslijdende Amerikaanse vitaminedochter Rexall Sundown heeft verkocht.

De nieuwe banklening (1,25 miljard euro) van vijf banken moet over 3,5 jaar in één keer worden afgelost. De converteerbare obligatielening ter waarde van 300 miljoen euro heeft zelfs een looptijd van 7 jaar.

Voor Numico betekent het vooral dat het langer lucht heeft gekregen. Het bedrijf zucht onder een zware schuld na dure miskopen in de Verenigde Staten. Eind maart bedroeg de schuld 2,1 miljard euro. Daarvan was de helft in dollars. Door de recente daling van de dollar stond Numico nog voor 2 miljard euro in het krijt.

Met de opbrengst van de verkoop van Rexall Sundown en eerder Unicity, kan Numico de schuld alvast met 300 miljoen euro verminderen. 'De hoogte van de schuld is het probleem niet', zegt financieel directeur Jean-Marc Huët. Volgens hem genereert het bedrijf op termijn genoeg cash. De datum van aflossing van twee grote converteerbare obligatieleningen lag de onderneming als een molensteen om de nek.

Huët is sinds twee maanden in dienst van Numico. Bestuursvoorzitter Jan Bennink zwaaide hem alle lof toe voor het binnenhalen van nieuw geld. Huët had het tij dan ook mee: de rente staat historisch laag. Bovendien heeft het bedrijf geen onderdelen in onderpand hoeven geven. Eerder moesten zowel Ahold als Corus dat wel doen om geld los te krijgen.

Numico zegt dat het zich nu volledig kan gaan toeleggen op de strategie van snelle groeien en hoge marges op gespecialiseerde voeding. De enig overgebleven Amerikaanse dochter, GNC, kreeg eerder al tot mei 2004 de tijd om verbeteringen te laten zien.

Nu het concern niet langer direct geld nodig heeft om zijn schulden af te lossen, rijst de vraag of Numico GNC nog langer de tijd gunt om zich te bewijzen. 'Geen sprake van', zegt bestuursvoorzitter Bennink. 'De mogelijke verkoop van GNC is niet gebaseerd op onze financiële basis, maar op de toekomst van de dochteronderneming.' Volgens hem is de kans dat GNC wordt verkocht, nog altijd even groot als dat Numico het behoudt.

De kans dat Numico in de VS tegen een miljoenenclaim oploopt over het omstreden ephedra-kruid, is nihil. De advocaat die de zaak tegen dit omstreden bestanddeel van afslankmiddelen had aangezwengeld, heeft zich teruggetrokken. Numico had zich voor 250 miljoen euro verzekerd tegen mogelijke claims uit de VS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden