Vodafone praat over samenwerking met Ziggo in Nederland

Vodafone is in gesprek met Liberty Global, het moederbedrijf van kabelmaatschappij Ziggo, over mogelijke samenwerking in Nederland. Dat liet de Britse telecomreus dinsdag weten naar aanleiding van 'recente speculaties in de media'.

Joris Zwetsloot
Vodafone is in gesprek met Liberty Global, het moederbedrijf van kabelmaatschappij Ziggo, over mogelijke samenwerking in Nederland. Beeld anp
Vodafone is in gesprek met Liberty Global, het moederbedrijf van kabelmaatschappij Ziggo, over mogelijke samenwerking in Nederland.Beeld anp

De internationale telecomgiganten dansen al een tijdje om elkaar heen op de Nederlandse markt. Eerdere onderhandelingen werden volgens Vodafone 'in een vroeg stadium' beëindigd in september. In december gingen er weer geruchten dat beide bedrijven interesse toonden in een Europese samenwerking met elkaar. The Financial Times meldde destijds zelfs dat er al naar investeerders werd gezocht.

De vraag is niet óf, maar wanneer de twee telecombedrijven samengaan in Nederland, zegt analist Tim Poulus van Telecompaper. Het kabelnetwerk voor internet en vaste telefonie van Ziggo is een 'mooie aanvulling' op het landelijke mobiele netwerk van Vodafone, en vice versa.

Hogere marges

Nu al huurt Ziggo van Vodafone netwerkruimte voor mobiele telefonie. Vodafone biedt klanten internet en vaste telefonie van het netwerk van KPN. Als Vodafone gaat samenwerken met Ziggo raakt KPN een klant kwijt en is het een concurrent rijker. Het voordeel is evident. Wie gebruik maakt van zijn eigen netwerk, kan hogere marges behalen dan wanneer een aanbieder als KPN er ook nog aan moet verdienen. Bovendien is de nieuw op te richten joint venture flexibeler in het ontwikkelen van nieuw-soortige internet- en telefoniediensten of -pakketten wanneer het volledig baas is over het eigen netwerk, zegt Poulus.

Voor de consument is de samenwerking minder goed nieuws, meent de analist. Hij voorspelt een tweedeling in de markt en noemt een duopolie een ''reëel risico'. Kleinere aanbieders zoals Tele2 en T-Mobile dreigen te worden 'vermorzeld'. 'Het is goed voor de concurrentie als consumenten kunnen kiezen uit meer dan twee aanbieders. Het is aan de overheid een levendige markt in stand te houden. Toezichtsorgaan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) buigt zich pas over dit concurrentievraagstuk als er daadwerkelijk een fusie komt.

null Beeld anp
Beeld anp

Nederlandse markt

De huidige gesprekken gaan overigens alleen over de Nederlandse markt, aldus een woordvoerder van Vodafone. In potentie hebben beide bedrijven elkaar internationaal ook veel te bieden. Het van origine Britse Vodafone is de een na grootste aanbieder van mobiele telefonie ter wereld. Liberty Global is de laatste jaren uitgegroeid tot 's werelds grootste kabelaar, mede door de agressieve overnamestrategie van de Amerikaanse eigenaar John Malone. 'Je mag er van uitgaan dat er in meer landen belangstelling is voor samenwerking', zegt Poulus. Al is een 'megadeal' volgens de analist 'een brug te ver'. Grote overnames worden volgens hem vaak geremd door aandeelhouders en uiteenlopende concurrentieregelgeving in verschillende landen. 'Waarschijnlijk gaan ze land voor land de samenwerking aan. We zullen zien wat voor vorm ze er uiteindelijk aan geven'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden