VNU benaderd door mogelijke kopers

Het informatie- en marketingconcern VNU is benaderd door diverse partijen die het bedrijf willen kopen. De directie en de raad van commissarissen bekijken nu de mogelijkheden van een overname....

Buitenlandse zakenkranten hebben de afgelopen weken al gemeld dat investeringsmaatschappijen interesse hebben in een overname van het concern. VNU is een prooi geworden na het afblazen van de overname van IMS Health, een Amerikaanse verkoper van informatie over medicijnverkopen.

VNU wil niet zeggen welke partijen zich hebben gemeld. Het wil evenmin zeggen of de belangstellenden azen op delen van VNU of het hele concern. Het evaluatieproces bevindt zich in een te vroeg stadium om meer commentaar te geven, aldus financieel directeur Rob Ruijter in een toelichting.

Ruijter weigerde ook te zeggen wat een acceptabele overnameprijs zou zijn. Op de beurs in Amsterdam heeft de voormalige eigenaar van bladen als Donald Duck en Libelle een waarde van bijna 7,3 miljard euro.

VNU liet woensdag weten dat twee van de drie divisies minder presteren dan verwacht. Dat komt vooral door lastige marktomstandigheden in Europa. Magere advertentie-inkomsten en klanten die terughoudend zijn met marketinguitgaven zetten een rem op de omzetgroei. VNU zal dit jaar de omzet op eigen kracht met 5,5 procent opvoeren in plaats van ongeveer 6 procent.

De moeilijke economische situatie in Europa raakt vooral de IT-bladen en ACNielsen, dat consumentengedrag onderzoekt en meet. De divisie Business Information (BI), waaronder de vakbladen vallen, zal de omzet met slechts 2 procent opkrikken dit jaar in plaats van 4 procent. Voor Marketing Information, waaronder ACNielsen valt, verwacht VNU nu een omzetstijging van 3,5 tot 4 procent in plaats van 4 tot 5 procent.

Dankzij doorgevoerde kostenreducties kan VNU vasthouden aan zijn eerdere winstprognose. Het bedrijfsresultaat, zonder de effecten van wisselkoersschommelingen, overnames en desinvesteringen, verbetert dit jaar met 8 tot 9 procent, aldus VNU. Dit groeipercentage is exclusief de kosten (30 miljoen euro) die VNU maakte voor de mislukte overname van IMS Health.

Over de aard en de omvang van de vorige maand aangekondigde concernbrede kostenbesparingen kon Ruijter nog niets zeggen. In de komende maanden wordt het hele bedrijf tegen het licht gehouden. Uiterlijk in maart komt VNU hierop terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden