VNU akkoord met verkoop voor 7,5 miljard euro

Informatie- en mediaconcern VNU komt voor 7,5 miljard euro in contanten in handen van een consortium van zes internationale investeringsmaatschappijen...

ANP

De overname komt uit op 28,75 euro per aandeel. VNU sloot dinsdag op de beurs in Amsterdam op 28,20 euro. Bij opening van de aandelenhandel woensdag koerste VNU 1,8 procent hoger op 27,85 euro.

De verkoopprijs komt iets uit boven het indicatieve overnamebod van januari. Toen had de groep investeringsmaatschappijen een prijs per aandeel van 28 euro tot 28,50 euro genoemd. Inclusief de schulden van VNU, komt het de overnamesom uit op 8,6 miljard euro.

De onderneming werd doelwit van de investeerders nadat aandeelhouders een besluit van de directie voor een miljardenovername van het Amerikaanse IMS Health vorig jaar hadden getorpedeerd. Topman Rob van den Bergh kondigde daarop zijn aftreden aan. Hij stapt op als de overname door de investeringsmaatschappijen medio mei is afgerond. Een aandeelhoudersvergadering staat voor april gepland.

De directie van VNU meldde dat het consortium van plan is het bedrijf als een geheel te behouden. Eerder hadden analisten nog voorzien dat de aandeelhouders VNU zouden splitsen omdat de divisies afzonderlijk meer waard zouden zijn. Volgens financieel directeur Rob Ruijter is VNU in dit ‘break-up scenario’ hooguit 26 tot 30 euro per aandeel waard. Dat betreft dan ook nog de toekomstige waarde. Verschillende scenario's zijn doorberekend door de zakenbanken Credit Suisse en Rothschild, aldus Ruijter.

Hij zei verder erop te rekenen dat de grootaandeelhouders de overname goedkeuren. ‘We hebben er redelijk vertrouwen in dat we de deal zullen klaren.’

VNU bestaat uit drie onderdelen. Het gaat om ACNielsen, de grootste dienstverlener op het gebied van marktinformatie, Nielsen Media Research dat kijkcijfers en -gedrag voor televisie- en andere media onderzoekt en Business Information dat bladen uitgeeft en beurzen en congressen organiseert.

De onderneming is in Nederland groot geworden met het uitgeven van publieksbladen als Libelle en Margriet en regionale kranten maar heeft vervolgens deze onderdelen verkocht en zijn vleugels in de VS uitgeslagen.

Gelijktijdig met het groene licht voor de verkoop van het bedrijf aan een groep investeringsmaatschappijen heeft VNU woensdag zijn resultaten over 2005 bekengdemaakt. Het informatie- en marketingconcern heeft het afgelopen jaar een hoger bedrijfsresultaat en meer omzet geboekt. Een nettowinstcijfer werd vooralsnog niet gegeven.

De omzet nam met 4 procent toe tot 3,46 miljard euro, conform analistenverwachtingen. Het operationeel resultaat kwam uit op 587 miljoen euro tegen 576 miljoen euro vorig jaar. De onderneming stelde vertrouwen te hebben in de vooruitzichten voor 2006 en de jaren daarna. Een concrete winstprognose bleef echter achterwege.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden