VNO-top: hervorming sociale werkplaatsen verzachten

De sanering van de sociale werkplaatsen moet worden verzacht. Er moeten ruimschoots beschermde werkplekken blijven. Met deze opmerkelijke oproep komt Hans de Boer (59). Hij volgt maandag Bernard Wientjes op als voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Hans de Boer Beeld VNO-NCW

'Ik weet uit de praktijk hoe verwarrend veranderingen voor mensen met een handicap kunnen zijn. Sommige mensen raken al compleet in de war als een bushalte 30 meter is verplaatst. Die moet je grote veranderingen niet aandoen', zegt hij in een interview met de Volkskrant vandaag.

Het kabinet sluit op 1 januari de toegang tot de sociale werkplaatsen. Daar werken nu 100 duizend mensen. Op termijn blijven de werkplaatsen werk verschaffen aan maximaal 30 duizend mensen. De krimp moet via natuurlijk verloop: werk elders, volledige arbeidsongeschiktheid, pensionering, sterfte. Dinsdag stemt de Eerste Kamer naar verwachting in met de Participatiewet die dit regelt.

Een deel van de werknemers moet elders aan de slag. Het kabinet heeft daarover vorig jaar met vakbeweging en werkgevers in het Sociaal Akkoord afspraken gemaakt. In het bedrijfsleven moeten 100 duizend werknemers met een beperking aan de slag komen en bij de overheid 25 duizend. Lukt dat niet, dan komt er een verplichting. De Boer keert zich fel tegen dit quotum en vindt dat zijn voorganger Wientjes hierover slecht heeft onderhandeld. 'Zelf zou ik nooit zijn gezwicht voor de chantage van het kabinet.' De Boers oproep om meer plekken in de sociale werkplaatsen open te houden, is in zijn ogen geen afzwakking van de beloofde honderdduizend plekken bij bedrijven.

Stijlbreuk
De komst van De Boer duidt op een stijlbreuk bij de werkgevers. De vertrekkende Wientjes had vooral oog voor de concurrentiepositie van het Nederlands bedrijfsleven. De Boer, die van 2005 tot 2007 de taskforce jeugdwerkloosheid leidde, maakt zich ook zorgen over de werkgelegenheid. De taskforce leverde ruim 40 duizend jeugdbanen en ruim 10 duizend stages op. De Boer was echter niet tevreden: hij was er niet in geslaagd de risicogroepen te bereiken, jongeren die niet op school zitten, geen baan hebben en in de criminaliteit dreigen te verdwijnen.

De nieuwe werkgeversvoorman vindt ook dat te rigoureus wordt bezuinigd op de studiefinanciering. De Boer ging zelf op advies van zijn bovenmeester in het Friese Witmarsum naar het gymnasium. Daarna kon hij met een studiebeurs economie studeren in Amsterdam. Hij vindt dat sommige studenten de eerste twee jaar een beurs moeten krijgen. 'Ik denk dat bijvoorbeeld Marokkanen en Turken nu een beetje in het stadium zitten waar wij toen in Friesland in zaten.'

De Boer was rond de eeuwwisseling voorzitter van MKB-Nederland, de lobby van het midden- en kleinbedrijf. Hij hekelde toen de topsalarissen bij de VNO-NCW-achterban. Hij gaat die er op aanspreken als de stijging van de topsalarissen te veel uit de pas loopt met de loonsverhogingen van doorsnee werknemers. 'Soms vraagt de vakbeweging 3 procent loonsverhoging terwijl die ruimte er niet is. Als men in diezelfde sector de topsalarissen met veel meer dan 3 procent ziet toenemen en de mensen krijgen dat niet, dan heb je wel een probleem.'

Zaterdag in de Volkskrant: 'Je wordt gelukkiger van zelf je broek ophouden'
(Ook te lezen via Blendle)


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden