VN-hof veroordeelt Congo in 'Shell-zaak'

DEN HAAG - De Democratische Republiek Congo heeft het volkenrecht geschonden met de lange en willekeurige detentie van de Guinese zakenman Ahmadou Sadio Diallo. De regering in Kinshasa moet daarom een nog nader te bepalen schadevergoeding betalen aan de autoriteiten in Conakry.

ANP
De rechters van het internationaal gerechtshof in Den Haag. Beeld ap
De rechters van het internationaal gerechtshof in Den Haag.Beeld ap

Dit heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dinsdag gezegd in zijn uitspraak in de zaak, die Guinee in 1998 heeft aangespannen tegen Congo.

Geld tegoed van Shell

Diallo zegt dat hij in 1995 Congo is opgepakt en in 1996 het land is uitgezet op instigatie van onder meer Shell, omdat hij geld tegoed had van het olieconcern, dat van hem af zou willen. Op de rol van Shell ging het hof, dat gaat over geschillen tussen staten, vrijwel niet in bij gebrek aan bewijs. Wel namen de hoogste VN-rechters in het Vredespaleis in Den Haag het hoog op dat Diallo zonder goede reden langdurig is vastgehouden.

Zoals gebruikelijk vroeg het ICJ de betrokken partijen eerst zelf te onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding. Voor het eerst stelde het hof daarbij ook een termijn, te weten zes maanden. Als Kinshasa en Conakry er dan nog niet uit zijn, gaat het hof zich zelf buigen over het bedrag.

Het ICJ wordt soms bekritiseerd omdat procedures er lang duren. Ook in het verleden werd de nadere uitwerking van arresten, zoals een te betalen schadevergoeding, wel eens overgelaten aan de partijen, maar dan zonder een termijn te stellen. Die kwamen er soms niet uit, zodat de zaak nog jaren op de rol bleef staan en de indruk kon worden versterkt dat het hof langzaam werkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden