Vloeibare bakmargarines zijn behoorlijk in elkaar geknutseld - in olijfolie zit: olijfolie

Eet Wijzer

Je kunt bakken in boter, margarine, olie of in vloeibare bakmargarine. Daar is zelfs een lightversie van.

Hoe goed is dat?

Ik bak altijd in margarine of roomboter.

Liever niet, vindt het Voedingscentrum. Zowel in roomboter als in harde margarine zit namelijk behoorlijk wat verzadigd vet, zo'n 55 procent in boter en rond de 35 procent in harde margarines. Zachte margarines bevatten vooral gezonde, onverzadigde vetzuren.

En olijfolie?

Olijfolie, maar ook arachide-, zonnebloem-, maïs-, koolzaad-, rijst- en sojaolie zijn allemaal prima om in te bakken, zegt het Voedingscentrum. Ze bevatten alle vooral onverzadigde vetten en zijn ongeveer even gezond.

Waarom zou je dan nog in vloeibare margarine bakken?

Goeie vraag. Het Voedingscentrum beveelt zachte margarines en vloeibare bakproducten als alternatief aan omdat er ook weinig verzadigd vet in zit. Bovendien zijn aan alle margarines, dus ook de vloeibare, vitamines A en D toegevoegd: die zitten niet in olie. We hebben vooral aan vitamine D snel tekort.

Kun je vitamine D niet op een andere manier binnenkrijgen?

Als je buiten bent, maakt je huid onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aan. Helaas is zon 's winters nogal schaars: dan ben je aangewezen op andere bronnen. Zo zit er veel vitamine D in vette vis en een beetje in eieren, volle zuivel en vlees. En in margarines.

Prijs: vloeibare Becel Light: 500 ml euro 2,70; zonnebloemolie: 1 l ca. euro 1,50

Oordeel: ****

Verkrijgbaar: supermarkt

Zijn vis en eieren dan niet beter dan vloeibaar bakspul?

Als je genoeg vitamine D uit natuurlijke bronnen krijgt, of je smeert zachte margarine op je brood, kun je gewoon in olie bakken. Dan heb je geen knutselvet nodig.

Knutselvet?

Vloeibare bakmargarines zijn behoorlijk in elkaar geknutseld. In olijfolie zit: olijfolie. Vloeibare margarine bestaat weliswaar ook uit plantaardige oliën (vaak met verzadigd en milieubelastend palmvet), maar is gemengd met emulgatoren, anti-spatmiddelen, aroma's, smaakversterkers, verdikkingsmiddelen, anti-oxidanten, kleurstoffen, melkbestanddelen, vleesextracten (kijk op het etiket, vegetariërs!) en vitamines A en D. En soms water.

Water?

Sommig vloeibaar bakspul, zoals Becel Light voor koken, bakken en braden, bestaat voor meer dan 40 procent uit water.

Maar in water kun je toch niet bakken?

Klopt. Je moet wachten tot het water is verdampt, anders ligt je stukje vlees te koken in plaats van te bakken. Je betaalt dus voor 40 procent water, maar in de pan houd je uiteindelijk minder over, waardoor je meer van het product moet gebruiken. Goede handel.

Meer over