Vloeibare bakmargarines zijn behoorlijk in elkaar geknutseld - in olijfolie zit: olijfolie
©

Vloeibare bakmargarines zijn behoorlijk in elkaar geknutseld - in olijfolie zit: olijfolie

Eet Wijzer

Je kunt bakken in boter, margarine, olie of in vloeibare bakmargarine. Daar is zelfs een lightversie van.

Hoe goed is dat?

Ik bak altijd in margarine of roomboter.

Liever niet, vindt het Voedingscentrum. Zowel in roomboter als in harde margarine zit namelijk behoorlijk wat verzadigd vet, zo'n 55 procent in boter en rond de 35 procent in harde margarines. Zachte margarines bevatten vooral gezonde, onverzadigde vetzuren.

En olijfolie?

Olijfolie, maar ook arachide-, zonnebloem-, maïs-, koolzaad-, rijst- en sojaolie zijn allemaal prima om in te bakken, zegt het Voedingscentrum. Ze bevatten alle vooral onverzadigde vetten en zijn ongeveer even gezond.

Waarom zou je dan nog in vloeibare margarine bakken?

Goeie vraag. Het Voedingscentrum beveelt zachte margarines en vloeibare bakproducten als alternatief aan omdat er ook weinig verzadigd vet in zit.