Vliegvelden alert op sleutelhangerpistool sleutelhangerpistool

Interpol heeft de 177 nationale politiekorpsen die aangesloten zijn bij de organisatie gewaarschuwd dat er een mini-pistool ter grootte van een sleutelhanger in de handel is....

AFP en EL PAIS

AFP, El País

WASHINGTON/SOFIA

Volgens de Bulgaarse fabrikant kan het wapen alleen traangasbommetjes afvuren om belagers weg te jagen. Maar de politie in Groot-Brittannië, Australië en Griekenland heeft vastgesteld dat er ook kogels met een doorsnee van 32 millimeter mee kunnen worden afgevuurd. Van dichtbij zou iemand een moord kunnen plegen met het pistooltje van 7,6 bij 2,5 centimeter.

Sinds september vorig jaar zijn op luchthavens in Australië, Griekenland en Groot-Brittannië enkele passagiers aangehouden met het wapen.

Het is betrekkelijk gemakkelijk met de sleutelhanger de veiligheidspoortjes te passeren, omdat persoonlijke bezittingen buiten het poortje omgaan en meestal niet nauwkeurig worden onderzocht. Zelfs met röntgenstralen is het wapen alleen maar op te sporen, als de apparatuur op maximale sterkte wordt ingesteld. Terroristen zouden het wapentje gemakkelijk aan boord van een vliegtuig kunnen smokkelen.

Het pistooltje is in Bulgarije vrij te koop voor veertig gulden. In de gebruiksaanwijzing staat dat het louter kan worden gebruikt voor zelfverdediging. 'Het kan niet doden', verzekert de fabrikant, Victor Staev. 'En omdat het metaal bevat, kan het op elk vliegveld worden ontdekt.' De maker ontkent dat terroristen het kunnen gebruiken als vuurwapen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden