Vleesvervanger mag van VVD geen 'vlees' heten

Als er geen vlees in worst zit, is het dan nog worst? Dat vragen VVD-Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders zich af. De Kamerleden willen een verbod op 'vleesnamen' voor producten waar geen vlees in zit.

Alexander Leeuw
Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders willen een verbod op 'vleesnamen' voor producten waar geen vlees in zit. Beeld
Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders willen een verbod op 'vleesnamen' voor producten waar geen vlees in zit.Beeld

Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, vindt het standpunt overdreven: 'Dit is helemaal geen probleem. Dit is makkelijk scoren met Kamervragen. Wij hebben nooit één klacht gehad over een misleidende verpakking.' De Vegetarische Slager verkoopt onder andere vegetarische boterhamworst, gehakt en bitterballen. Het is volgens Korteweg belangrijk het vegetarische product te vernoemen naar het vleesproduct dat het imiteert. Vooral voor flexitariërs, die minstens een dag per week geen vlees eten. 'Zij willen iets eten dat zo dicht mogelijk tegen het vleesproduct aan zit.'

De discussie speelde al eerder. CDA-Kamerlid Jaco Geurts beweerde in 2012 dat De Vegetarische Slager consumenten misleidde door vleesnamen als gehaktballen en spekjes te gebruiken voor vegetarische producten. Korteweg besloot de crisis als mogelijkheid te zien: zijn bedrijf noemde bijvoorbeeld gehakt 'gehackt' omdat we de smaak van het vlees hacken en tonijn 'tonyn'.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ontving destijds ook klachten over de naamgeving. De organisatie vroeg daarom De Vegetarische Slager per brief om de namen aan te passen, maar gaf er verder geen prioriteit aan. Een woordvoerder zegt dat er nu voor zover hij weet geen nieuwe klachten zijn binnengekomen. De NVWA zal zich pas opnieuw over de kwestie buigen als het kabinet de bezwaren van de VVD-Kamerleden onderschrijft.

Aanleiding voor de Kamervragen die de VVD'ers dinsdag indienden, was een opmerking van de minister van Landbouw van de Duitse deelstaat Beieren, Christian Schmidt (CSU). Schmidt gaf eind december te kennen dat hij termen als vegetarische schnitzel en vega-curryworst wil verbieden voor vleesloze producten. Hij vindt dat de producenten van 'pseudo-vleesgerechten' nieuwe namen moeten verzinnen. Schmidts standpunt heeft vrijwel zeker te maken met zijn agrarische en industriële achterban, de houders van vleeskoeien en vleesfabrikanten. Beieren heeft een sterke landbouwsector.

'Een ridicuul voorstel', oordeelt de directeur van de Nederlandse Vegetariërsbond, Floris de Graad. 'Dit is bedoeld om de groei van vleesvervangers te beperken.' Volgens De Graad is minder vlees eten een Europese trend die volgt op een reeks voedselschandalen, zoals het nieuws dat er paardenvlees in supermarkten te vinden zou zijn. 'Hierdoor gaan meer mensen vegetarisch eten. Zeker in Duitsland, waar het percentage vegetariërs het hoogst ligt.'

Kamerlid Lodders benadrukt dat het geenszins de bedoeling was om het onderwerp zo groot te maken. 'We willen vooral voorkomen dat er misleidende termen op etiketten staan, om consumenten te beschermen.'

Vegetarische slager maakt 'gehackt' van kritiek CDA

Het plantaardige gehakt van de Vegetarische Slager heet sinds 2012 'Gehackt'. De producent van populaire vleesvervangers heeft de namen van zijn vegetarische producten aangepast na protesten uit de vleessector en kamervragen van het CDA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden