Vleessector voelt zich bedreigd door prijzenslag

De prijzenslag in de supermarkten vormt een grote bedreiging voor de Nederlandse vleessector. De winstgevendheid staat onder druk en op lange termijn kunnen banen verloren gaan, zei een woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleesgroothandel (COV) donderdag...

ANP

Supermarktketen C1000 heeft de prijs van zijn tien meest verkochte vleesproducten verlaagd. Kipfilet gaat ongeveer 6 procent in prijs omlaag, gehakt circa 11 procent. Andere supermarkten hebben vlees ook al goedkoper gemaakt.

De COV maakt zich daar grote zorgen over. 'De marges staan al onder druk. Dat wordt alleen maar erger', zegt de woordvoerder.

De toegenomen vleesverkoop als gevolg van de prijzenslag weegt niet op tegen de lagere prijzen die supermarkten voor de producten betalen, stelde de zegsman.

De supermarkten hebben de vleeshandelaren al benaderd om de inkoopprijzen te verlagen. 'Daar moeten we voorzover mogelijk in meegaan', aldus de woordvoerder.

De ketens staan volgens de COV sterk in hun schoenen. Van de vleesverkoop verloopt 80 tot 90 procent via de supermarkten. Van de totale Nederlandse vleesproductie gaat tussen de 30 en 40 procent in eigen land over de toonbank.

Als de prijzenslag nog lang duurt, wordt de concurrentiepositie van de vleessector 'uitgehold', gaf de zegsman aan. 'De bedrijfstak krimpt nu al. Als onze prijzen verder dalen, komt de werkgelegenheid in gevaar.'

Voorzitter G. Doornbos van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland noemde de prijsverlagingen van vlees 'ronduit slecht'. Volgens hem zullen de boeren financieel lijden als gevolg van de acties.

'Het wordt zo erg moeilijk om te voldoen aan de vele eisen die bijvoorbeeld aan veiligheid en de leefomstandigheden van de dieren worden gesteld. Daarin kunnen de boeren dan nauwelijks meer investeren', zei Doornbos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden