Vleessector siddert voor 'USA-inspectie'

Ook de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) en het Rijks-Kwaliteitsinstituut voor Land- en Tuinbouwproducten (Rikilt) worden met een bezoek vereerd.

Er staat veel op het spel. De jaarlijkse USA-inspectie is bepaald niet kinderachtig. Dat bleek vorig jaar, toen Ghias Maghal onverbiddelijk was. Tot schrik van de sector keurde de veterinair expert slechts vier bezochte bedrijven goed. Vijf gaf hij een waarschuwing; zij moesten binnen dertig dagen hun zwakke punten verbeteren. Drie bedrijven werden zonder pardon van de exportlijst geschrapt.

'De eisen zijn strikt', zegt Gerke Corstiaensen, beleidsmedewerker van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). 'De Amerikaanse controles zijn nog veel strenger dan de Japanse, die ook al als rigoureus bekend staan.'

Voedselveiligheid staat in de VS sterk in de belangstelling. Waar in Nederland MKZ, BSE en de besmetting van varkensvoer met MPA-hormoon aandacht krijgen, maken Amerikanen zich zorgen over de 'hamburgerziekte' door de E.coli-bacterie. Ook besmettingen door salmonella en listeria (een bacterie die kan leiden tot herseninfecties en bloedvergiftiging) houden de gemoederen bezig.

Van listeria en E-coli hebben we in Nederland relatief weinig last, bezweert Corstiaensen. 'Maar de Amerikanen willen 100 procent zekerheid, en liefst 200 procent. Hun eigen producenten worden kritisch gevolgd, Zij eisen op hun beurt dat de importeurs kritisch onder de loep worden genomen.'

Omdat de controles in 2002 onverwacht streng waren, heeft de sector zich nu terdege voorbereid. Procedures zijn aangepast en verscherpt, het nemen van dagelijkse monsters gebeurt volgens Amerikaanse wensen. Tientallen kwaliteitsmedewerkers van de vleesbedrijven en RVV-exporteurs volgden een cursus van een Amerikaanse deskundige. Hij legde uit hoe de inspecteurs de controles uitvoeren en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn. Zo wordt door de Amerikanen extra gelet op condens in productieruimtes, omdat daar de listeria-bacterie kan gedijen.

Hoewel de sector zenuwachtig is over de aanstaande controles, is de Nederlandse export van vlees naar de VS vooralsnog zeer beperkt. Maar het belang is er niet minder om: door een fiat van de USA-inspectie kan de Amerikaanse markt ten minste worden veroverd. De prijzen op de Europese markt staan fors onder druk. De eigen markt is verzadigd en Brazilië beconcurreert de Europese export naar Rusland.

Nog twee ontwikkelingen kunnen het prijsniveau verhogen. Denemarken en Nederland hopen na 31 maart weer varkensvlees te exporteren naar Japan. Dan loopt een tijdelijke, hoge invoerheffing af waarmee de Japanners hun eigen markt beschermen. Omdat de Denen, de grootste EU-exporteur naar het Aziatische land, al maanden hun varkensvlees dumpen op de Europese markt, heeft de Europese Unie recent een particuliere opslagregeling ingesteld.

Hierdoor kunnen bedrijven 75 duizend ton varkensvlees tijdelijk invriezen en opslaan. Doordat het vlees tijdelijk uit de handel wordt gehaald, blijven de marktprijzen nog enigszins op peil.

Een tweede lichtpuntje zien de Productschappen voor Nederland, dat binnenkort weer varkensvlees hoopt te mogen exporteren naar de VS. De export daarvan ligt stil sinds 1997, het jaar van de varkenspest. Nederland mag nu enkel ingeblikt varkensvlees naar de VS exporteren. 'In Amerika brengen spare ribs drie tot vijf keer zo veel op als in de Europese Unie', aldus Corstiaensen van het Productschap. 'Het gaat om een plusmarkt, waar je verduurzaamde producten goed kwijt kan.'

De heropening van de Amerikaanse markt voor varkensvlees staat los van de vandaag te beginnen inspectie van de Food Safety Inspection Service.

'Nederland heeft geen slecht vlees', benadrukt Corstiaensen. 'De Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees heeft evenveel controleurs als de Keuringsdienst van Waren voor álle andere producten, en dat heeft effect. Maar voor de export gaat het erom dat je controleert en rapporteert volgens de Amerikaanse eisen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden