Vlakke opening Europese aandelenmarkten

AMSTERDAM (ANP) - De belangrijkste Europese aandelenmarkten kwamen vrijdag nauwelijks in beweging bij de opening. Handelaren verwachten een rustige ochtendhandel in de aanloop naar cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die halverwege de middag naar buiten komen.

Het gaat om de banengroei en de werkloosheid in december. Economen verwachten dat er 550.000 banen geschrapt zijn. Dat zou de sterkste daling zijn in 34 jaar. Het werkloosheidspercentage komt naar verwachting uit op 7 procent, het hoogste niveau in 15 jaar.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam noteerde na een half uur handelen onveranderd op 264,55 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,5 procent tot 345,22 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs boekten winsten tot 0,3 procent.

Zwaargewichten

De zwaargewichten ING en Shell hielden een verdere daling van de AEX tegen met winsten van respectievelijk 1 en 0,8 procent. De grootste daler bij de hoofdfondsen was bankverzekeraar Fortis, die 3 procent inleverde. Het aandeel is daarmee net iets meer dan 1 euro waard.

Biotechnologiebedrijf Galapagos was de uitblinker in Amsterdam met een winst van ruim 10 procent. Het bedrijf tekende een overeenkomst met de Amerikaanse farmareus Merck, die meer dan 170 miljoen euro kan opleveren. MidKapper Crucell kon een openingswinst van 5 procent niet vasthouden. Donderdag steeg het aandeel nog 42 procent op de bekendmaking dat het bedrijf in gesprek is met het Amerikaanse Wyeth over een mogelijke overname, maar vrijdag moest het na een half uur handelen ruim 1 procent terug.

Grootste uitschieter

Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI, eveneens deel van de MidKap, kondigde een grote reorganisatie aan. Het bedrijf schrapt circa 200 banen in Almere en verwacht 25 tot 30 miljoen euro opzij te moeten zetten voor de ingreep. Het aandeel boekte aanvankelijk een winst van 2 procent, maar zakte al snel 0,9 procent in de min.

Bouwbedrijf Heijmans leverde ruim 6 procent in, na in de afgelopen dagen ruim 60 procent te zijn gestegen. Donderdag was het aandeel de grootste uitschieter met een winst van bijna 47 procent.

Opvallende daler

Commerzbank (min 11 procent) was een opvallende daler in Frankfurt. De bank maakte donderdagavond bekend voor de tweede keer een kapitaalinjectie van de staat nodig te hebben. De Duitse overheid steekt 10 miljard euro in het bedrijf in ruil voor een belang van 25 procent. In november werd al ruim 8 miljard in de bank gepompt.

De euro noteerde 1,3655 dollar in vergelijking met 1,3705 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat ruwe olie (159 liter) steeg met 0,6 procent tot 42 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden