Vlakbij advocaat, bankier en vliegtuig

Akzo Nobel is het vierde AEX-bedrijf dat zijn directie naar de hoofdstad verplaatst. Wat maakt Amsterdam populair?..

Een oude en de nieuwe werkgever van Hans Wijers slaan dit jaar hun hoofdkwartier op in Amsterdam. Vrijdag maakte chemie- en verfbedrijf Akzo Nobel bekend dat topman Wijers met honderd medewerkers naar Amsterdam komt. Het adviesbureau The Boston Consulting Group (BCG), waar de oud-minister van Economische Zaken tot 1994 leiding aan gaf en ook na zijn ministerschap even verbleef, zal dit jaar ook naar Amsterdam verkassen. BCG verruilt daarmee de bossen van Baarn in voor een kantoorkolos in de schaduw van het hoofdkantoor van ABN Amro. De handtekening onder een tienjarige huurcontract voor zesduizend vierkante meter oppervlakte, waar 190 medewerkers zullen komen, is net gezet.

‘De consultants van BCG opereren steeds internationaler’, verklaart een woordvoerster de verhuizing naar Amsterdam. ‘Dan is een plek nabij Schiphol interessant. Bovendien bevinden zich veel opdrachtgevers in Amsterdam en omgeving. Aangezien de behuizing in Baarn te klein werd, was dat een goede reden naar de hoofdstad te vertrekken.’

Akzo Nobel en BCG zijn niet de eerste organisaties die Amsterdam een aantrekkelijke vestigingsplaats vinden. Drie bedrijven uit beursgraadmeter AEX (Philips, Numico en Ahold) gingen Akzo Nobel de afgelopen jaren al voor. Dertien van de 24 bedrijven uit de AEX zijn inmiddels in Amsterdam gevestigd. Den Haag (met drie bedrijven waaronder Royal Dutch Shell) en Rotterdam (met twee bedrijven) blijven op gepaste afstand. Alleen DSM uit Heerlen en ASML uit Veldhoven weten de aantrekkingskracht van Amsterdam of de Randstad te weerstaan.

De redenen voor een verhuizing naar Amsterdam zijn telkens dezelfde: de hoofdstad heeft een internationale uitstraling, ligt vlakbij de internationale luchthaven Schiphol en wemelt bovendien van de bankiers en advocaten waar bedrijven zaken mee moeten doen.

Ook het imago van het kantoorgebouw is bepalend voor de keuze van het hoofdkantoor. Het prestigeproject aan de Zuidas speelt daar handig op in en is mede dankzij de vestiging van ABN Amro langs snelweg A10 een gewilde plek geworden voor professionele dienstverleners. Akzo Nobel zal tijdelijk zijn intrek nemen in het kantoorpand Atrium tegenover ABN Amro aan de andere kant van de snelweg, zoals automobilisten op de Ring Zuid kunnen zien aan de enorme letters op de ramen.

De komst van de Zuidas leidt ook tot verplaatsingen binnen de stad. Deze week nog zal advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer zijn betonnen pand aan de Apollolaan verruilen voor huisvesting aan de Zuidas. De advocaten volgen daarmee hun collega’s van Houthoff Buruma, Boekel de Nerée en Baker & McKenzie die al eerder een ouder pand verruilden voor een modern kantoor aan de Zuidas.

De internationalisering die als argument wordt gebruikt om naar het financiële en juridische centrum van Amsterdam te trekken, bergt ook een gevaar in zich. Internationale ondernemingen met fabrieken en kantoren overal te wereld, zouden om dezelfde reden ook hun intrek kunnen nemen in Londen of New York. Informatiemakelaar VNU maakte tot nog toe de enige stap naar het buitenland. Deze voormalige uitgever is inmiddels van de beurs verdwenen en heeft onlangs zijn laatste Nederlandse activiteiten verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden