Viswinkels verkopen nauwelijks duurzame vis

In viswinkels en viskramen is duurzaam gevangen of gekweekte vis met een kaarsje te zoeken. Daarentegen heeft de helft van de vis in de Nederlandse supermarkten een duurzaamheidskeurmerk, meestal het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis of het ASC-keurmerk voor verantwoord gekweekte vis.  Bovendien stijgt het aandeel duurzame vis in de supermarkt nog steeds.

In Nederland zijn vijftien gecertificeerde viswinkels: de overige viswinkels en viskramen verkopen nauwelijks vis met een keurmerk. Beeld anp
In Nederland zijn vijftien gecertificeerde viswinkels: de overige viswinkels en viskramen verkopen nauwelijks vis met een keurmerk.Beeld anp

Officieel mogen vishandels alleen MSC- en ASC-gecertificeerde vis verkopen, als ze hun hele winkel laten certificeren. Maar er zijn in Nederland slechts vijftien gecertificeerde viswinkels: de overige viswinkels en viskramen verkopen nauwelijks vis met een keurmerk.

Hun klanten vragen er niet naar, de winkels vinden certificering onnodig of zelfs onzin of ze denken dat het teveel extra werk met zich meebrengt. Van sommige vissoorten, zoals haring, schol en kabeljauw zijn de duurzame, gecertificeerde varianten volop te koop. Ze zijn niet of nauwelijks duurder dan niet-gecertificeerde vis. Viswinkels kopen zulke vissen daarom wel in, maar verkopen ze zonder keurmerk door.

Lees ook:

Loethe Olthuis gaat op zoek naar duurzame vis in gespecialiseerde vishandels (+).

Dat is geen goed idee, vindt Christien Absil van de Good Fish Foundation, een stichting die zich inzet voor de verduurzaming van de vissector. Want zonder zichtbaar keurmerk heeft de klant geen enkele garantie dat de vis die hij koopt, ook écht duurzaam gevangen of gekweekt is. En dat is hard nodig, want veel niet gecertificeerde vis komt uit gebieden waar de visstand snel achteruit gaat. Dat geldt zowel voor vissoorten die ook gecertificeerd te koop zijn, zoals kabeljauw en schol, maar ook voor bedreigde vissen als snapper, tonijn en paling, die vaak ook in de viswinkel liggen.

De kweek van vis zonder keurmerk, zoals van pangasius en tropische garnalen, is vaak erg vervuilend. Dus zouden consumenten bij de viswinkel of viskraam veel meer moeten aandringen op vis met een keurmerk. Of hun vis bij de supermarkt kopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden