Visvriendelijk sluisbeheer lokt meer vissen naar het IJsselmeer

Tussentijdse resultaten van een proef laten zien dat visvriendelijk sluisbeheer in de Afsluitdijk werkt. Vooral glasaal en spiering, maar ook stekelbaars en jonge bot zwommen afgelopen maand massaal door de tot voor kort onneembare barrière.

Het visvriendelijk sluisbeheer lokt meer vissen, maar het leidt ook tot meer zout water in het IJsselmeer.Beeld anp

'De aanpassingen zijn simpel, maar we moeten wel de juiste timing in de vingers krijgen', zegt Bauke de Witte van Rijkswaterstaat. De deuren van beide sluiscomplexen in de Afsluitdijk gaan open op het moment dat de visjes met duizenden tegelijk liggen te wachten en het waterpeil in de Waddenzee iets hoger is dan in het IJsselmeer. De jonge, zwakke zwemmers worden dan het IJsselmeer in geduwd. De vissen komen ook binnen door de schutsluizen.

Uit de proef blijkt dat ze vooral in de nacht willen binnentrekken. Op het piekmoment, dit jaar rond 10 april, zwommen in een tijdsbestek van amper vier uur 300 duizend glasaaltjes en 150 duizend spierinkjes naar binnen, blijkt uit een weegproef.

Voer voor trekvogels
Afgelopen weekeinde was er op 250 plaatsen in de wereld aandacht voor vismigratie. Veel zoutwatervissen planten zich voort in zoetwatergebieden, waar ze bijdragen aan verbetering van de ecologie. Zo vormt spiering cruciaal voer voor foeragerende trekvogels in het IJsselmeer en het Markermeer. Ook beroeps- en sportvissers hebben profijt van de instromende glasaaltjes: die groeien uit tot paling, intussen een beschermde inheemse soort.

Het visvriendelijk sluisbeheer lokt meer vissen, maar het leidt ook tot meer zout water in het IJsselmeer. Daar is over nagedacht. 'Het meeste zoute water zakt in een kuil direct achter de sluizen. Bij eb stroomt het via een speciaal aangelegde afvoerbuis terug naar de Waddenzee', zegt De Witte.

Nu Rijkswaterstaat de piek van wachtende visjes begrijpt, past zij in 2015 het sluisbeheer structureel aan. Rijkswaterstaat werkt verder met de provincies Noord-Holland en Fryslân en drie gemeenten aan een spectaculair plan voor een 'rivier' die met een koker dwars door de Afsluitdijk gaat lopen. Een kilometerslange, kronkelende rivier moet een geleidelijke overgang creëren tussen de zoute Waddenzee en het zoete IJsselmeer.

Glasaal.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden