Visvangst op Noordzee moet volgend jaar met twintig procent omlaag

De visvangst in de Noordzee zou volgend jaar met twintig procent omlaag moeten. Dit adviseren de internationale visserijbiologen aan de Europese ministers....

Van onze verslaggeefster

IJMUIDEN

Voor de Nederlandse vissers betekent dit dat de meest gewilde vissoorten tong, kabeljauw en schol ook met eenvijfde omlaag gaan, tenminste als de EU-visserijministers het advies opvolgen. De biologen zeggen dat deze drie soorten al onder of nabij het veilig biologisch minimum zitten. Als er minder vissen zijn dan dit minimum wordt de kans groot dat ze onvoldoende nakomelingen produceren. Dan kan de visstand heel snel kelderen.

Het advies van de biologen, afkomstig uit landen in het noordelijk deel van de wereld, is vorige week opgesteld in Kopenhagen tijdens de bijeenkomst van de biologen die deel uitmaken van de Adviescommissie voor Visserijbeheer. Dinsdag werden de cijfers via het Rijksinstituut voor Visserij Onderzoek in IJmuiden verspreid. Een van de RIVO-biologen F. van Beek, tevens lid van de adviescommissie, zei dinsdag in een toelichting dat het om een 'dringend' advies gaat.

'Kabeljauw zit al tien jaar onder het biologisch minimum en herstelt zich moeizaam', zegt Van Beek. 'In 1993 nam de kabeljauwstand iets toe en dat zal in 1998 leiden tot een lichte stijging omdat deze jaarklasse dan volwassen is en zelf voor nakomelingen zorgt. Maar het is onvoldoende om boven het biologische minimum te komen.'

Voor tong adviseren de biologen een dramatisch laag quotum, 15 duizend ton (dit jaar 23). Dan volgt schol met een toegestane vangsthoeveelheid van 80 duizend ton (81) en kabeljauw komt op 115 duizend ton (13).

De adviescommissie had in mei dit jaar al geadviseerd de haringquota te verlagen nadat bleek dat de haringstand drastisch terugliep.

Volgens Van Beek zijn er twee manieren om de vangstafname te effectueren. Vissers mogen minder dagen per jaar voor visvangst de Noordzee op. De andere meer structurele oplossing is het inkrimpen van de vloot; het rijk en de visserijorganisaties kopen schepen en neemt die uit de vaart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden