Visa is bestand tegen alle plagen van Egypte

Een creditcardmaatschappij die te midden van een kredietcrisis de grootste westerse beursgang allertijden aankondigt: Visa hoopt in maart of april 17,1 miljard dollar op Wall Street op te halen....

Vrijwel alle analisten verwachten niettemin dat het grootste creditcardbedrijf van de wereld zal slagen in zijn missie. Alleen dochteronderneming Visa Europe, dat in handen is van Europese banken, gaat niet mee naar de beurs.

Visa heeft twee redenen om niet te dralen: om te beginnen kunnen de belangrijkste aandeelhouders van het bedrijf wel wat cash gebruiken. Die aandeelhouders zijn namelijk de grootste Amerikaanse banken, dezelfde banken die de afgelopen maanden tientallen miljarden dollars verloren vanwege de kredietcrisis. De grootste aandeelhouder, JPMorgan Chase, verwacht 1,1 miljard dollar aan de beursgang over te houden, nummer twee, Bank of America, een half miljard.

Visa heeft bovendien geld nodig voor zichzelf, zo blijkt uit de 224 pagina’s dikke prospectus: het bedrijf hangt een dikke schadeclaim boven het hoofd van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. Samen met MasterCard zou Visa de banken die van hun diensten gebruik maken, verboden hebben om andere kaarten zoals American Express uit te geven. De eerste 3 miljard dollar die met de beursgang wordt opgehaald, zet Visa dan ook apart om schadeclaims te kunnen voldoen.

De vraag is alleen of beleggers boodschap hebben aan de geldbehoefte van een creditcardmaatschappij en haar aandeelhouders. Tijdens de kredietcrisis kiezen beleggers immers liever voor veiligheid.

Maar volgens analisten zijn er volop redenen om in te tekenen op de beursgang. Visa is volgens hen bestendig tegen zowel recessie- als kredietcrisis. Want het bedrijf verwerkt alleen het elektronische betalingsverkeer via bankpasjes en creditcards. De schulden die consumenten op hun creditcards hebben (en die zij door de kredietcrisis niet altijd meer kunnen afbetalen) zijn de zorgen van de banken die de pasjes uitgeven.

Bovendien ging tijdens de vorige recessie in de Verenigde Staten, het aantal elektronische transacties dat Visa te verwerken kreeg niet omlaag.

Mocht de groei in de VS wel terugvallen, dan zal dat ruimschoots gecompenseerd worden door de rest van de wereld: in de meeste opkomende economieën wordt nog grotendeels cash betaalt. Als daar het inkomen stijgt, bankrekeningen worden geopend, en elektronische betaalapparatuur geïnstalleerd wordt, hoopt Visa er honderden miljoenen klanten bij te krijgen. Het bedrijf, dat nu nog 9 miljard transacties per jaar verwerkt in Azië, verwacht dat dit aantal voor 2012 verdrievoudigd zal zijn. Voor de hele wereld rekent Visa op een verdubbeling.

Dat die cijfers niet uit de lucht gegrepen zijn blijkt uit de beurskoers van MasterCard, dat Visa in 2006 voorging naar de beurs. De koers van het bedrijf is sindsdien 400 procent gestegen. Ook de kredietcrisis heeft weinig van die koers af weten te snoepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden