Vis zonder kop tegen angststraling

Product: Electrosmog Detector (prijs 89 euro)..

Hij is de wichelroede van het draadloze mobiele tijdperk, de Electrosmog Detector. Het apparaatje, overgewaaid uit Engeland, maakt de zendsignalen hoorbaar die ons aldoor omringen, vaak zonder dat we het beseffen. Een hulpmiddel om gezond te leven in de draadloze wereld van nu, volgens producent SensoryPerspective. Het product, met de vorm van een vis zonder kop, detecteert hoogfrequente zendsignalen.

In de huiskamer maakt het apparaatje het meeste lawaai: het kreunt en steunt in de buurt van het basisstation van een (dect-)looptelefoon. Als er een gsm overgaat, maakt het een neurotische herrie.

Woningen zijn vergeven van de elektromagnetische straling, elektrosmog die virtueel apparaten met elkaar verbindt. Draadloze communicatie explodeert: babyfoons, alarmsystemen, dect-telefoons, gsm`s. Ook steeds meer internet- en computerverkeer gaat via een draadloos netwerk het huis door.

De smogdetector is een soort radiootje voor hoogfrequente signalen, in het gigahertz-bereik (GHz). Het basale elektrische schema met diodes, weerstanden en een versterkertje is vastgelegd in een Amerikaanse patent van april.

Niks mysterieus. Ook het harde gepiep thuis is niet verbazingwekkend. Het apparaatje is veel te gevoelig. Het piept al bij een elektromagnetisch veld van 0,01 volt per meter. Maar volgens gezondheidsnormen kunnen mensen tegen een veldsterkte van 28 volt per meter, de hele dag door. Onder dat niveau zijn volgens TNO Defensie in Den Haag geen effecten op de gezondheid te verwachten.

Een mens kan dus minstens drieduizend maal meer verdragen dan de veldsterkte waarbij de detector begint te piepen. Die hoge waarde komt maar weinig voor, en zeker niet continu, of het moet op enkele meters afstand zijn van een hoogspanningskabel of een flinke gsm-zendmast.

Dat is precies wat stralingsexperts tegen het apparaatje hebben: dat het piept, zegt niets. Om iets zinnigs over eventuele gezondheidseffecten te kunnen zeggen, moet de exacte waarde van de veldsterkte worden gemeten, in drie richtingen. Dat kan alleen met speciale (dure) apparatuur.

Maar volgens de importeur hebben mensen die ziek worden bij een extreem lage veldsterkte toch baat bij zo'n smogdetector. Waarna het vage gebied van de Elektrische Overgevoeligheid (EO) wordt betreden.

Dat is een aandoening met een lange lijst van ongrijpbare symptomen van hoofdpijn, vermoeidheid, depressie, kanker tot potentieproblemen. Eenderde van de westerse bevolking zou last hebben van EO, stelt SensoryPerspective.

In eerste aanleg is de smogsensor voor die EO-mensen bedoeld. Als die weten waar het piept, kunnen ze maatregelen nemen, zegt de detectorproducent. Ze kunnen weer een telefoon met draad aanschaffen, ze kunnen een smogdempend gordijn (textielvezels met zilverdraad) kopen of hun slaapkamer in aluminiumfolie verpakken.

Is EO de zoveelste `tussen-de-oren`-aandoening, of heeft echt eenderde van de mensheid er last van? Dat is hoog ingeschat, meent de officiële gezondheidswereld. Maar de Gezondheidsraad en TNO, die al jaren kijken naar elektromagnetische straling, willen het fenomeen niet categorisch wegpoetsen.

Er lijken mensen te zijn die mogelijk gevoelig zijn voor elektromagnetische straling, is de voorzichtige formulering. Maar vastgesteld en bewezen is dat niet, het tegendeel ook niet.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden