Virustest blijft op de plank

De Consumentenbond heeft een onderzoek naar de kwaliteit van antivirussoftware ingetrokken. Dat is gebeurd nadat bij een nieuwe vergelijkende test twee pakketten beter uit de bus zijn gekomen dan de bond aanvankelijk had gemeld....

Van onze verslaggever

De Consumentenbond zou vandaag de resultaten bekendmaken van zijn onderzoek tijdens een persconferentie in Den Haag. Die bijeenkomst werd op het laatste moment geschrapt.

Al eerder was een deel van de resultaten uitgelekt, vermoedelijk via de producenten van de virusbestrijders, die vooraf inzage kregen in de test. Daaruit bleek dat OneCare Live van Microsoft slechts 18 procent van de virussen verwijderde en de software van Computer Associates (CA) 21 procent.

Bij een hernieuwde controle doorstonden de beide pakketten de vuurproef beter: Microsoft kwam uit op 60 en 82 procent en CA op 65 procent. Dat meldde het persbureau ANP dinsdag. De Consumentenbond sluit niet uit dat de ondernemingen hun producten hebben verbeterd nadat ze van de bevindingen van de bond op de hoogte waren gebracht.

Een woordvoerder van de bond zegt dat OneCare en CA Anti-Virus nog steeds ondermaats scoren. Van deze producten had de bond eerder gesteld dat ze eigenlijk van de markt zouden moeten worden gehaald.

Het is niet de eerste keer dat een softwaretest van de Consumentenbond onder vuur ligt. In 2004 was er scherpe kritiek op een vergelijkend onderzoek. De bond maakte toen gebruik van een lijst met daarop alle in omloop zijnde virussen en wormen. Alle onderzochte virusscanners wisten deze virussen te vinden. Daarnaast liet de bond de software los op een verzameling met ruim 25 duizend virussen van ‘eigen’ makelij.

De woordvoerder kon donderdag niet zeggen of ook dit keer nepvirussen zijn gebruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden