Virtueel knokken bij de 'Beeb'

Voor zijn tegenstanders is het nieuwe munitie tegen de 'online geldverspilling' bij de Britse publieke omroep. Voor liefhebbers van computerspellen daarentegen is het een unieke gelegenheid om hun eigen digitale vechtjas te ontwerpen: FightBox.

Door Peter van Ammelrooy

Meer dan 60duizend Britten en buitenlanders hebben zich inmiddels ingeschreven voor het eerste televisieprogramma waarin een computerspel centraal staat. Bij Fightbox kunnen deelnemers software van internet halen, waarmee ze de perfecte strijder kunnen ontwerpen voor in een computerspel. De sterkste inzendingen zullen uiteindelijk te zien zijn in een televisieprogramma. Daarin gaan de vechtmachines elkaar in een virtuele arena te lijf, aangespoord door een echt televisiepubliek.

De BBC maakt sinds drie weken in televisiespotjes reclame voor de website en het tv-programma (dat pas in september zal worden uitgezonden). 'Kijkers hebben nog nooit zoiets gezien. Ook zijn ze nog nooit zo direct in staat geweest om drama en actie in een programma te scheppen', zegt directeur Nick Southgate van FightBox Ltd, de studio die het spektakel voor de Britse omroep produceert.

FightBox past in een recente reeks programma's, waarbij de kijker een actieve rol speelt. Zo zijn er sinds enkele jaren de Robot Wars op de BBC, waarin teams hun eigen robots elkaar laten afmaken. Ook de National IQ Test was een doorslaand succes, terwijl met CelebDaq (een woordspeling op Nasdaq, de Amerikaanse technologiebeurs) op een elektronische beurs de waarde kan bepaald van Britse beroemdheden. De drie hoogsten koersen waren afgelopen week voor prins Harry, voetballer David Beckham en actrice Kate Winslet.

Met de software die op de website van de BBC is te downloaden kan een perfecte vechtmachine worden ontworpen en aan tests worden onderworpen. De uitslag van die beproevingen bepaalt de kracht en rangorde van de digitale schepping. De sterkste zestig inzendingen zullen in twintig uitzendingen tegen elkaar spelen en in de finale tegen de zes Sentients, door de BBC ontworpen strijders. Vanaf de website zijn steeds nieuwe elementen voor de Fightbox-creaties te downloaden.

De deelnemers hebben tot eind deze maand om hun creaties in te zenden voor de uitzendingen op BBC2 en BBC3 in september. De wedstrijd staat overigens alleen open voor ingezetenen van het Verenigd Koninkrijk van boven de 18 jaar. Boeren en buitenlui van elders kunnen wel de software downloaden voor FightBox. Deelnemers staan de rechten voor hun creaties af aan de BBC.

FightBox zal vermoedelijk de discussie over de internet-activiteiten van de 'Beeb' verder doen ontbranden. Websites en software-ontwikkelaars vinden dat de omroeporganisatie hen oneerlijke concurrentie aandoet met publieke gelden. De BBC geeft jaarlijks 150 miljoen pond (212 miljoen euro) aan het internet uit. Begin dit jaar was er ook kritiek op plannen om voor bijna 230 miljoen euro aan educatieve software te ontwikkelen om die gratis op scholen te verspreiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden