Vioxx-nachtmerrie duurt voort

De nachtmerrrie is nog niet voorbij; de mislukte introductie van pijnstiller Vioxx blijft het farmaciebedrijf Merck achtervolgen...

Kort na de introductie haalde Merck het medicijn van de marktomdat er verband zou zijn met hartklachten. Een eerste procesover een hartaanval van een veelgebruiker won Merck. Een tweedeproces werd maandag afgelast omdat de jury het opgaf: er kon geenunaniem standpunt worden bereikt. Vrijdag gaf een gerenommeerdmedisch tijdschrift nog aan dat een studie van Merck zelf,voorafgaand aan de introductie van Vioxx, niet deugde. Kortom,de kwestie krijgt nog een vervolg. Het aandeel Merck was met2,23 procent verlies de sterkste daler in de Dow Jones.

Belangrijker voor de algemene stemming onder beleggers is deprijs van olie. Die kroop maandag op de termijnmarkten 1,7procent omhoog na voorspellingen dat het de komende dagen koudblijft in het noordoosten van de VS. Daar verwamt het gros vande huishoudens hun woning met huisbrandolie. Beleggers die vervooruitkijken, wachten hoopvol op uitspraken van de Fed, deAmerikaanse centrale bank, die vandaag vergadert. De olieprijskan immers van invloed zijn op de economische groei en op deinflatie.

Aandelen in energiebedrijven liepen op door de stijgendeolieprijs. Zo won Exxon Mobil 0,62 procent.

Het gerucht gaat dat het Amerikaanse olieconcernConocoPhillips voor 30 miljard dollar de olie- en gasproducentBurlington Resources wil overnemen. De betrokken bedrijvenreageren niet op het verhaal. Volgens The Wall Street Journal zoude overname deze week kunnen worden beklonken.

Per saldo sloot de Dow Jones 0,10 procent ofwel 10,81 puntenlager op 10.767,77 punten. De S & P 500 sloot nipt hoger met1,06 procent op 1260,43 punten. Technolie-index Nasdaq sloot 0,19procent ofwel 4,22 punten hoger op 2260,95 punten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden