Vijftien maanden cel voor hoofdverdachte Operatie Clickfonds

met de veroordeling van Dirk de Groot heeft het OM in Amsterdam een klinkende overwinning geboekt in Operatie Clickfonds, het grote onderzoek naar beursfraude...

Door Jan Meeus en Joost Ramaer

De Clickfonds-kamer acht bewezen dat de 71-jarige De Groot lid was van een criminele organisatie die op grote schaal belastingfraude faciliteerde en crimineel geld witwaste. Het is de zwaarste straf die de rechtbank heeft opgelegd in de beursfraudezaak, die sinds 1997 loopt. Eind vorig jaar werd de Nederlands-Zwitserse beurshandelaar Eddy Swaab veroordeeld tot 15 maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, en een boete van 225 duizend euro.

Bij de vaststelling van de strafmaat woog voor de rechtbank zwaar dat De Groot zich tijdens de zitting van geen schuld bewust toonde. 'De verdachte is zijn optreden blijven verdedigen en bagatelliseren en heeft daarmee getoond geen verantwoordelijkheid te nemen voor de gepleegde feiten, die hij kennelijk rekende tot zijn normale bedrijfsactiviteiten.'

De Groot trok de afgelopen tijd de aandacht door de onpartijdigheid van de rechtbank te betwisten. Ook deelde hij rake klappen uit aan officier van justitie Joost Tonino. Hoewel deze niet gewond raakte, deed het Openbaar Ministerie aangifte van mishandeling en openbare geweldpleging.

De Groot is de eerste Clickfonds-verdachte die is veroordeeld voor witwassen. Het was met name deze beschuldiging die bij de start van de zaak in 1997 tot grote commotie leidde. Later werd Justitie beschuldigd van effectbejag omdat witwassen niet meer terugkwam bij de rechter.

De rechtbank trok tien maanden celstraf af vanwege gebreken tijdens het gerechtelijk vooronderzoek. Die gebreken waren in de zaak tegen commissionairsbedrijf Leemhuis en Van Loon en haar vier directeuren reden voor een ongekend harde tik op de vingers van Justitie, dat in die zaak voor de belangrijkste feiten niet-ontvankelijk werd verklaard. Ook de lange duur van het onderzoek en de leeftijd van de verdachte en diens gezondheidstoestand, zijn bij de strafmaat meegenomen.

Desondanks was De Groot volgens zijn advocaat Paul de Kerf zeer teleurgesteld over het vonnis: 'We gaan zeker in beroep.' Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie toonde zich daarentegen tevreden over het vonnis, de motivering en de strafmaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden