Vijf vragen over het faillissement van Estro

FNV daagt crèchebedrijf Smallsteps voor de rechter. Smallsteps, de voortzetting van Estro, zou op een faillissement hebben aangestuurd om overtollig personeel te lozen.

Een Amsterdamse vestiging van Estro. Abvakabo FNV moet aantonen dat Estro een faillissement had kunnen afwenden.Beeld ANP

Wat is er aan de hand?
Estro was tot voor kort de grootste aanbieder van kinderopvang in Nederland. Het bedrijf is in 2010 in handen gekomen van Angelsaksische durfinvesteerders. Estro draaide zelf op voor de kosten van de overname, het bedrijf werd door de nieuwe aandeelhouders overladen met schulden. Voor de continuïteit van Estro zou dit geen probleem opleveren, zo redeneerden de aandeelhouders. Dankzij de royale subsidieregelingen voor kinderopvang in Nederland zou Estro het geld zo terugverdienen.

Het liep anders; de kabinetten-Rutte bezuinigden vanaf 2012 fors op de kinderopvang, ouders toonden zich creatief in het vinden van alternatieven. De bezuinigingsmaatregel pakte daarmee desastreus uit voor Estro. De crèchegigant zag, net als de concurrentie, ongeveer 30 procent van de klantjes vertrekken. Estro kon de schulden naar eigen zeggen niet langer dragen. Begin juli kondigde het bedrijf een faillissement met doorstart aan onder de nieuwe naam Smallsteps. Duizend medewerkers kwamen op straat te staan, de arbeidsvoorwaarden van de 2.600 overgebleven werknemers zijn versoberd.

Een vestiging van Estro.Beeld anp

Waarom daagt FNV Smallsteps voor de rechter?
De vakbond ziet het flitsfaillissement van Estro als een goedkope truc om personeel te lozen.

Bij een normale reorganisatie zouden boventallige medewerkers recht hebben op een ontslagvergoeding, bij een faillissement hoeft de werkgever het personeel niets te betalen.

Heeft FNV gelijk?
De aandeelhouders en het management van Estro, dezelfde mensen die nu Smallsteps bestieren, hebben op zijn minst een duivels spel gespeeld. Potentiële kopers zijn vakkundig buiten de deur gehouden en om een flitsfaillissement mogelijk te maken is het bedrijf dit voorjaar statutair naar Amsterdam verhuisd (waar de rechtbank flitsfaillissementen gedoogt). Met name oudere werknemers zijn bij de procedure geloosd. Onderwijl keerde de top zichzelf vlak voor het faillissement tienduizenden euro's aan bonussen uit.

Om juridisch gelijk te krijgen zal de bond echter moeten aantonen dat een faillissement nog was af te wenden voor Estro. Dit lijkt lastig. Gezien de schulden en de verliezen van de onderneming was het schip op papier gedoemd te zinken.

Worden flitsfaillissementen vaker aangevochten?
De procedure voor flitsfaillissementen is relatief nieuw in Nederland. Bovendien passen niet alle rechtbanken die toe. FNV Bondgenoten voert momenteel een vergelijkbare zaak tegen garnalenleverancier Heiploeg. De rechter moet nog uitspraak doen in deze zaak.

Voor zover bekend zijn dit de eerste twee rechtszaken naar aanleiding van flitsfaillissementen.

Wat gebeurt er als de rechter Abvakabo FNV in het gelijk gesteld?
Dan is Smallsteps miljoenen euro's armer. Bij het faillissement van Estro zijn duizend medewerkers ontslagen en zijn de arbeidsvoorwaarden van de overgebleven 2.600 werknemers versoberd.

Als de rechter het faillissement terugdraait, zijn alle oude arbeidscontracten weer van kracht. Ontslagen medewerkers hebben plots recht op een ontslagvergoeding en het overgebleven personeel krijgt de oude arbeidsvoorwaarden terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden