Vijandig bod op eigenaar Amstel Hotel

De Britse bedrijvenkaper Hugh Osmond heeft maandag een onvriendelijk overnamebod uitgebracht op de internationale hotel- en restaurantgroep Six Continents, onder meer eigenaar van het prestigieuze Amstel Hotel en American Hotel in Amsterdam, het Promenade Hotel in Den Haag en negen andere Nederlandse hotels....

Van onze correspondent Peter de Waard

Osmond biedt 5,6 miljard pond (ruim acht miljard euro) voor Six Continents. Hij wil de groep na overname 'strippen' en in delen verkopen aan andere hotelketens, waarbij de namen van Hilton en Marriot worden genoemd. Volgens hem zijn daarmee de belangen van de aandeelhouders het beste gediend.

Six Continents kampt door de aanslagen van 11 september en de verslechterde economische conjuctuur met teruglopende boekingen en dalende winsten. In oktober stelde Six Continents al voor om het concern in tweeën te hakken - een hotelpoot en een restaurant- en barpoot - en daarvoor aparte beursnoteringen aan te vragen.

Osmond noemt dit plan echter misleidend en heeft Six Continents ervan beschuldigd de aandeelhouders al jarenlang met 'een onacceptabel laag rendement' af te schepen. Hij heeft de aandeelhouders daarom een bod gedaan dat bestaat uit aandelen van zijn eigen investeringsvehicel Capital Management en Investment (CMI) en - naar keuze - voor een deel in contanten.

Six Continents, dat het bod maandag onmiddellijk afwees, zei 'dat Osmond de aandeelhouders een sigaar uit eigen doos presenteerde'. 'De overname zou alleen de directeuren van Osmonds investeringsgroep CMI verrijken', aldus een woordvoerder van het hotelconcern.

Six Continents is met 3200 vestigingen de grootste hotelgroep ter wereld. Het concern is ontstaan uit de voormalige Britse brouwerij- en pubconcern Bass. In de jaren tachtig en negentig werd gediversificeerd in hotels, met de overname van ketens als Holiday Inn en Inter-Contintental en de introductie van Crowne Plaza. Daarnaast bezit Six Continents nog eens tweeduizend restaurants, waaronder de trendy keten All Bar One. De brouwerij werd in 2000 verkocht aan Interbrew, waarna de naam van het concern werd veranderd in Six Continents.

Osmond is in Groot-Brittannië een gevreesd raider (bedrijvenkaper). Hij denkt met deze transactie een winst van 200 tot 300 miljoen pond (een half miljard euro) te kunnen maken. Met de mogelijke oorlog tegen Irak in het vooruitzicht dreigt de hotelbranche in een diepe crisis te geraken, en is de positie van Six Continents zwak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden