‘Vierde musketier’ tekent bij voor nog drie jaar KPN

Ad Scheepbouwer blijft langer aan bij KPN. De 61-jarige bestuursvoorzitter verlengt zijn contract, dat volgend jaar juli zou aflopen, met drie jaar, zo heeft het telecombedrijf maandag bekendgemaakt....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Scheepbouwer blijft aan het roer op verzoek van de raad van commissarissen. Die willen dat de topman het bedrijf door de reorganisatie loodst die in maart van dit jaar werd afgekondigd. Tot 2010 komen bij KPN rond de achtduizend banen te vervallen. De zwaarste klappen vallen bij de divisie voor vaste telefonie, omdat het bedrijf zijn hele netwerk overzet op internet-technologie.

Vorig jaar september werd in financiële kringen nog rekening gehouden met een voortijdig vertrek van Scheepbouwer, nadat hij voor 3,6 miljoen euro aan opties op aandelen had verzilverd.

Scheepbouwer trad in november 2001 aan bij KPN, dat toen in zwaar weer verkeerde. Het concern had zich voor miljarden euro in de schulden gestoken om umts-vergunningen (de derde generatie mobiele telefonie) in de wacht te slepen. Met de banken werd toen een overlevingsplan overeengekomen. Dat behelst onder meer de opheffing van tegen de vijfduizend arbeidsplaatsen. De benoeming van Scheepbouwer was omstreden, omdat hij als commissaris had ingestemd met de geldverslindende plannen van zijn voorganger, Paul Smits.

Scheepbouwer wordt ‘een van de vier musketiers’ genoemd, die aan de wieg stonden van de privatisering van het staatsbedrijf PTT. Die viel uiteen in een telefonietak (KPN) en een postdivisie (TPG Post). De andere drie musketiers waren Wim Dik (later baas bij KPN), Cees Griffioen en Ben Verwaayen (nu topman van British Telecom, de Britse KPN).

Als Scheepbouwer in juli 2009 vertrekt, krijgt hij een premie mee van 2,5 miljoen euro. Dat bedrag bleek afgesproken in het recente jaarverslag van KPN.

Scheepbouwer werd geboren in een Dordts PvdA-gezin. Direct nadat hij de mulo (de toenmalige mavo) had afgerond, monsterde hij als 16-jarige aan als barkeeper op een schip van de rederij Rotterdamse Lloyd. Daarna kwam hij in dienst van het chemieconcern DuPont, op de afdeling boekhouding. Via tal van transportbedrijven klom hij op tot directeur van PTT Post in 1988.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden