Vierdaagse poststaking steeds waarschijnlijker

AMSTERDAM - De kans dat de postbodes van TNT volgende week vier dagen staken neemt zienderogen toe. Zowel Abvakabo FNV als het postbedrijf wacht op een uitnodiging van de ander om weer om de tafel te gaan zitten.

Postbodes van TNT wonen in de Tweede Kamer een debat bij.Beeld anp

Dinsdag om 23.00 uur gaat een 24-uursstaking van start. Het is de zevende stakingsdag. Over een vierdaagse staking in de week voor Kerst is gesproken, zegt een woordvoerder van Abvakabo FNV. 'Het idee is om steeds op te schalen, zeker als TNT ook woensdag niet reageert.'

Bal bij de vakbonden
TNT zegt dat de bal bij de vakbonden ligt. Het bedrijf vroeg de bonden vorige week hun afwijzing van het bod van TNT te heroverwegen. 'Wij wachten op de uitkomst daarvan en zijn altijd bereid te praten', zegt een woordvoerder. 'Maar het is niet prettig, de kerstpost komt er weer aan.' Of het bedrijf naar de rechter stapt bij een nog langere staking is nog niet besloten.

Den Haag kleurt woensdag behoorlijk oranje. De TNT-medewerkers zijn opgeroepen naar Den Haag te komen, omdat Ruud Vreeman, die op verzoek van het kabinet de problemen op de postmarkt onderzocht, woensdag verslag uitbrengt. Woensdag vergadert ook een Kamercommissie over de problemen op de postmarkt. 'We richten ons ook tot de politiek om een einde aan de puinhoop op de postmarkt te maken.'

Actiebereidheid groot
Bij de FNV hebben zich duizend medewerkers aangemeld om hun stem te laten horen. 'Dat zijn er niet zo veel als op 16 november, maar de actiebereidheid is groot', aldus Abvakabo FNV. 'Ondertussen wachten we op een opening om in gesprek te gaan.'

Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en FNV Bondgenoten stellen woensdag in een brief aan Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) een ultimatum. De bonden eisen dat de politiek verantwoordelijkheid neemt voor de politieke keuze om de postmarkt te liberaliseren.

Race naar de bodem
Bij TNT Post worden duizenden werknemers met ontslag bedreigd, terwijl bij de nieuwe postbedrijven tienduizenden postbezorgers iedere rechtsbescherming ontberen, schrijven de bonden. Ze eisen dat de overheid een (tijdelijke) prijsmaatregel instelt, zodat 'de race naar de bodem' op de postmarkt wordt beëindigd.

Ook willen ze dat de bewindslieden de totstandkoming van een cao voor de nieuwe postbedrijven bevordert en dat iedereen in de postbranche het minimumloon krijgt, ook bezorgers die werken op basis van stukloon. Ook moeten de politici helpen voorkomen dat 'duizenden oudere TNT-werknemers langdurig in de WW terechtkomen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden