Vier overnemers kijken nu alweer begerig naar nieuwe kandidaten

Automatiseerder Baan, voedingsconcern CSM, verpakkingsfabrikant European Packaging Holding en gereedschappenproducent Nedschroef kondigden in 1997 al overnames aan, en maandag maakten zij hun belofte waar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Niet bekend

De overname van BIB past in de al eerder aangekondigde strategie van CSM om door acquisities uit te groeien tot een sterke Europese bakker. De afgelopen jaren groeide het Diemense voedingsconcern al fors in Noord-Amerika, nu is Europa aan de beurt.

Het hoofdkantoor van BIB is in het Duitse Bingen. Bij het bedrijf draaien 805 werknemers een jaaromzet van 370 miljoen gulden. Van hen werken er 460 in Duitsland, 230 in Frankrijk en 115 in andere Europese landen. CSM verwacht dat de overname dit jaar de winst per aandeel al verhoogt.

Door de koop van het Franse Cofradec haalt het Friese European Packaging Holding (EPH) voortaan 70 procent van zijn omzet, ruim 200 miljoen gulden, uit het buitenland. Bovendien wordt de divisie flexibele verpakkingen de grootste binnen de EPH groep, naast vouwkartonnage en plastic verpakkingen.

Cofradec is gespecialiseerd in verpakkingen voor zuivel- en kaasproducten. Het bedrijf behaalde in 1997 met tachtig werknemers een omzet van 40 miljoen gulden.

Volgens P. Heins, president-directeur van EPH, zijn overnames noodzakelijk om 'verder te groeien op Europees niveau'. EPH blijft op zoek naar nieuwe mogelijkheden. 'Wellicht doen wij dit jaar nog andere overnames', aldus Heins.

Automatiseerder Baan neemt voor 87 miljoen dollar (177 miljoen gulden) het Engelse software-bedrijf Coda over. Coda is gespecialiseerd in financiële software, een gebied waar Baan tot dusver nauwelijks een rol speelde. Bij de Britse automatiseerder werken 450 mensen, verdeeld over 29 kantoren in Europa, de Verenigde Staten en Azië.

De Nederlandse automatiseerder zal de aandelen van Coda omzetten in Baan-aandelen, waardoor er 1,9 miljoen nieuwe aandelen op de beurs verschijnen. Voor 3,11 dollar per aandeel wil Baan tenminste 90 procent van de aandelen Coda in zijn bezit krijgen.

'De overname van Coda is voor ons een goede zet in de strijd met onze Duitse concurrent SAP', licht een woordvoerder van Baan toe.

Baans overnamedrift is nog niet geblust. 'We blijven goed rondkijken', laat het bedrijf weten.

Het Helmondse Nedschroef doet het rustiger aan met de overname van plaatsgenoot SMF Hardmetaal, producent van specialistische gereedschappen voor het installeren van schroeven en bouten. Maar, zegt ook directeur A. Deelen van Nedschroef: 'We blijven op zoek naar aantrekkelijke overname-kandidaten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden