Vier op de vijf 'sjoemelboeren' mogen hun koeien weer verhandelen

Van de 2100 boerderijen die het ministerie van Landbouw begin februari sloot op verdenking van fraude, zijn er 1700 weer open. Landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) schreef de Tweede Kamer donderdag dat deze bedrijven weer dieren aan- en af mogen voeren omdat ze de fouten in hun kalverenadministratie hebben hersteld.

Kalfjes staan op stal bij een melkveehouder. Beeld anp

Van de resterende 400 melkveehouders moet ruim de helft nog reageren op de blokkade en krijgt de andere helft bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor nader onderzoek. Bovenop de 1.700 gedeblokkeerde bedrijven hebben 650 andere boeren uit eigen beweging hun administratie aangepast.

De kalverfraudekwestie heeft te maken met het Europese fosfaatplafond, waar de Nederlandse landbouwsector onder moet blijven. Om dit te kunnen meten, wil het ministerie van ieder rundveebedrijf weten hoe groot de veestapel is en welk deel melk geeft. Vaarsen, koeien die nog niet hebben gekalfd en daardoor nog geen melk geven, tellen in de administratie voor de helft mee.

Frauderende boeren zouden meerdere kalveren abusievelijk als meerling aan dezelfde koe hebben toegeschreven. Hierdoor blijven de werkelijke moeders ten onrechte als vaars in de administratie staan en kan de frauderende boer meer beesten houden dan op papier is toegestaan. De minister kwam de fraudesignalen op het spoor toen bleek dat in 2017 het aantal meerlingen hoger was dan de jaren ervoor.


Hoe zat het ook alweer met de kalverfraudekwestie?

Het rijtje 'fraudevormen in het boerenbedrijf' werd dinsdag uitgebreid met een nieuwe soort. Na het gesjoemel met mesthoeveelheden (mestfraude) en het inpikken van gemeentelijke bermnatuur om de eigen akker of weide te vergroten (bermfraude) is er nu weer de kalverfraude die het blazoen van de Nederlandse boerenstand besmeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.