Vier jaar spaargeld opmaken

Zijn Nederlanders nu meer gaan sparen, of juist niet? De afgelopen jaren was het verhaal hardnekkig dat de recessie in Nederland werd veroorzaakt doordat burgers hun geld niet meer uitgaven....

De afgelopen weken werd deze mythe doorgeprikt. Het CentraalBureau van de Statistiek publiceerde een uitgave onder de titelDe Nederlandse economie in 2004. Minister Zalm van Financiën namhet in ontvangst. Het viel hem op dat het CBS constateerde datNederlanders in 2004 meer hebben uitgegeven dan dat zebinnenkregen.

Het Centraal Planbureau ging hier eind september nog eensoverheen. Nederlanders hebben de afgelopen drie jaar ingeteerdop hun spaargeld. Dat doen ze volgend jaar opnieuw, wanneer erzes miljard euro meer wordt uitgeven dan dat er binnenkomt.

Voor de economie is dit slecht nieuws.

Tot voor kort was er de illusie dat er een berg aan spaargeldbeschikbaar was en dat de burger alleen maar wat optimistischermoest worden om deze berg aan te spreken.

Dat de spaartegoeden stegen, werd echter niet veroorzaakt doorminder uitgaven, maar door beleggers die hun geld van de beursaf haalden. Tegelijkertijd stegen de verplichte spaartegoeden viabijvoorbeeld pensioenregelingen. Dit geld is niet beschikbaar.

De Nederlandse burger heeft zich daarbij eigenlijk heelrationeel gedragen. Bij steeds lagere spaarrente, zou de vraagnaar spaarrekeningen moeten afnemen. Het rendement op eenspaarrekening maakt nog tegenwoordig nog nauwelijks de inflatiegoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.