Vier jaar cel voor brein achter lekkende borstimplantaten

Het hof van beroep in het Zuid-Franse Aix-En-Provence heeft maandag de celstraf voor de oprichter van PIP (Poly Implant Prothèse) bevestigd. De 76-jarige Jean-Claude Mas werd eerder al veroordeeld tot vier jaar cel voor fraude en bedrog.

Redactie
Jean-Claude Mas met één van zijn defecte implantaten. Beeld afp
Jean-Claude Mas met één van zijn defecte implantaten.Beeld afp

Zijn bedrijf produceerde lekkende borstimplantaten die bij tienduizenden vrouwen wereldwijd gezondheidsproblemen veroorzaakten. Mas gaf het keuringsbedrijf TÜV jarenlang foutieve informatie over de samenstelling van de gel die in de PIP-implantaten werd gebruikt. Mas gebruikte siliconengel die voor industrieel en niet voor medisch gebruik was gemaakt en lapte de gezondheidsvoorschriften aan zijn laars. Hierdoor scheurden de PIP-protheses makkelijker dan andere borstimplantaten met irritatie of ontsteking tot gevolg.

Het bedrijf werd door de Franse autoriteiten gesloten in 2010, toen het schandaal aan het licht kwam. De borstimplantaten van PIP zouden bij zo'n 300.000 vrouwen wereldwijd zijn ingeplant tussen 2001 en 2010. Volgens de Franse autoriteiten zou bij ongeveer een kwart van de implantaten die verwijderd werden nadat het schandaal in 2010 aan het licht kwam, defecten zijn vastgesteld. De man werd in 2013 al veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van 75.000 euro. Ook mag hij nooit meer een medische professie uitoefenen of een bedrijf leiden.

Zaak in Nederland
Mas was echter in beroep gegaan tegen de veroordeling en mocht dat beroep in vrijheid afwachten. Hij heeft nog meer mogelijkheden om in beroep te gaan. Tegen de man lopen nog twee andere rechtszaken, een voor doodslag en onopzettelijke verwondingen, en een andere over de financiële aspecten van de affaire. Vier voormalige leden van de raad van bestuur van PIP hadden in eerste aanleg straffen tot drie jaar cel gekregen. Ook deze werden maandag in beroep bevestigd.

In Nederland leidde de PIP-fraude ook tot een rechtszaak. Verzekeraars hadden geen zin om de hersteloperaties te betalen van vrouwen die eerder met de PIP-implantaten hadden gekregen. En dus klaagden ze de zorgaanbieders - artsen en ziekenhuizen - aan. De rechtbank ordeelde eerder dit jaar dat die eis niet redelijk was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden