Vier doden per miljoen ton steenkool mag

Zoals er in Europa een melkquote bestaat, zo heeft China zijn dodenquote. Deze betreft het aantal 'toegestane' dodelijke arbeidsongelukken in de kolenmijnen....

Aan de grote staatsmijnen, schrijft de officiële krant Legal Daily, is een lage quote toegewezen: één dode voor iedere miljoen ton geproduceerde steenkool. Hoe kleiner de mijn, hoe hoger het toelaatbare dodental. In middelgrote mijnen mogen per miljoen ton steenkool vier mensen sterven, terwijl in kleine mijnen zeven tot acht doden mogen vallen zonder dat iemand daarvan wakker ligt.

Meestal wordt de quote ver overschreden. In de kleine kolenmijnen van de provincie Gansu zijn na iedere miljoen ton gedolven steenkool meer dan honderd mijnwerkers bij arbeidsongelukken omgekomen. De Internationale Arbeidsorganisatie schat het totaal aantal doden in de kleine mijnen, die verantwoordelijk zijn voor de helft van de landelijke kolenproductie, op ruim zesduizend per jaar. Het officiële dodencijfer - voor álle mijnen - was vorig jaar 7423.

Instortingen, overstromingen en andere ongelukken zijn in Chinese kolenmijnen heel gewoon. Ze worden in de hand gewerkt door een haast volslagen gebrek aan veiligheidsmaatregelen in vooral de kleine mijnen op het platteland. Vaak opereren ze illegaal.

Met een productie van 1,2 miljard ton per jaar is China 's werelds grootste kolenproducent. Het is ook de grootste consument: driekwart van de energiebehoefte komt uit steenkool. Maar door het teruglopen van de economische groei en de overschakeling naar andere energiebronnen wordt de behoefte minder . De meeste mijnen maken geweldige verliezen. Vaak hebben ze geen geld om lonen uit te betalen.

Begin dit jaar besloot de regering 25.800 illegale mijnen te sluiten . Vooral kleine kolenmijnen in de armste gebieden zouden dichtgaan. Veel mijnen zijn na sluiting heropend door de lokale autoriteiten. Hun angst voor een sociale explosie woog zwaarder dan de risico's van het werken in de mijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden