Viacom koopt Dreamworks voor 1,4 miljard euro

Viacom, bekend van de Paramount-studio's en MTV Networks, neemt voor 1,6 miljard dollar in contanten (1,4 miljard euro) filmstudio DreamWorks over....

ANP

Belangrijker voor Viacom is dat twee oprichters van DreamWorks, filmregisseur Steven Spielberg en muziekproducent David Geffen, films gaan maken voor hun nieuwe werkgever. Jaarlijks zullen zij er zeker vier tot zes produceren, zo beloven zij. Daarmee krijgt het duo gelijk een flink aandeel in de veertien tot zestien films die Paramount voor volgend jaar op de rol heeft staan.

DreamWorks is in 1994 opgezet door Spielberg, Geffen en Jeffrey Katzenberg. De drie vrienden hadden toen grootse plannen om een filmstudio om te bouwen tot een multimediale onderneming, met activiteiten in televisie, film, muziek en internet. De afgelopen jaren is echter gebleken dat hun ambities te hoog waren gegrepen. Het met veel tamtam aangekondigde internetproject pop.com stierf bijvoorbeeld een roemloze dood in de ‘dotcomcrash’ begin deze eeuw. Het eigen muzieklabel werd vorig jaar verkocht aan Universal Music Group.

Geffen zei zondag dat DreamWorks zelfstandig te weinig films heeft kunnen maken voor een gezonde bedrijfsvoering. Aansluiting bij een groter concern was daarom noodzaak om de kosten per film omlaag te brengen. Dat eerst bij General Electric werd aangeklopt, was niet zo vreemd. Spielberg begon zijn carrière bij Universal, dat nu in handen is van het conglomeraat.

De onderhandelingen liepen echter niet zo soepel. GE had vooral veel moeite om DreamWorks op waarde te schatten. Toen het concern op het laatste moment ook nog eens probeerde af te dingen op de prijs die eerder op tafel lag, staakte Geffen de gesprekken. Viacom ging daarna bliksemsnel te werk. Binnen enkele dagen lagen complete overnamecontracten klaar.

De totale bibliotheek van DreamWorks omvat 59 films. Niet alles deed het goed in de bioscoop. De opbrengsten van recente films als The Island, Dreamer en Just Like Heaven leverden volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal een verliespost op van 60 miljoen dollar.

Toch valt er voor Viacom nog genoeg te verdienen aan de overname, zeggen analisten. Naast de inbreng van Spielberg en Geffen krijgt de onderneming ook een langdurig samenwerkingsverband met DreamWorks Animation in de schoot geworpen. Deze succesvolle producent van animatiefilms als Shrek werd een jaar geleden verzelfstandigd via een beursgang, maar onderhoudt met Katzenberg als baas nog altijd warme banden met de moederonderneming. Dit zal met Paramount niet veranderen, zo is contractueel vastgelegd. Viacom distribueert de komende zeven jaar de films van DreamWorks Animation en mag bovendien de figuren uit de animatiefilms gebruiken in nieuwe televisieprogramma's.

Voor General Electric zijn de druiven extra zuur omdat het voorlopig nog niet van Spielberg af is. De regisseur heeft besloten om kantoor te houden op het door hem geliefde Universal-complex.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden