Vestigen over de grens erg aantrekkelijk

132 euro per vierkante meter of 14 - de keuze lijkt niet moeilijk. Toch vertrekken lang niet alle bedrijven naar het buitenland.

Yvonne Hofs
Bedrijventerrein Bad Bentheim-Gildehaus, niet ver van Oldenzaal. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Bedrijventerrein Bad Bentheim-Gildehaus, niet ver van Oldenzaal.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

De grondprijzen op Nederlandse bedrijventerreinen in grensstreken zijn wel twee tot tien keer zo hoog als die op concurrerende bedrijventerreinen in de buurlanden. Of Nederlandse bedrijven daardoor naar het buitenland verhuizen, hangt echter ook van andere factoren af.

Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag na een verkennend onderzoek naar het effect van grote grondprijsverschillen in grensstreken. Het CPB voerde het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Dat kreeg signalen dat de lage grondprijzen in Duitsland en België een grote zuigkracht uitoefenen op Nederlandse bedrijven uit de grensstreek.

In Twente moeten bedrijven gemiddeld 132 euro neertellen voor een vierkante meter grond. Net over de grens in het Graafschap Bentheim is dat 14 euro. Die bijna tien keer zo goedkope grond wordt per hectare te koop aangeboden op het langs de A1 gelegen bedrijventerrein Bad Bentheim-Gildehaus, net over de grens bij Oldenzaal.

Nederlandse wortels

Driekwart van de bedrijven op dat industrieterrein heeft Nederlandse wortels, meldt de website van het 'Gewerbegebiet'. Veruit de meeste economische vluchtelingen op het nog volop in ontwikkeling zijnde Duitse industrieterrein zijn van Twentse origine.

Flexxolutions uit Denekamp, een producent van overkappingen voor mestsilo's en biogasinstallaties, heeft net 22.000 m2 grond in Gildehaus gekocht. Het bedrijf verplaatst alle productie naar Duitsland. De onderzoeks- en in- en verkoopafdelingen blijven wel in Nederland.

Algemeen directeur Martin Nieuwmeijer: 'In Denekamp konden we 12.000 m2 krijgen voor 75 euro per vierkante meter. In Gildehaus is de grondprijs 18 euro. Wij zijn een jong bedrijf en hebben daarom beperkte financieringsmogelijkheden, maar we verwachten dit jaar wel onze omzet te verdubbelen. In Duitsland kunnen we met ons beperkte budget veel doorgroeien.'

null Beeld .
Beeld .

Het is dus niet vreemd dat minister Kamp zich zorgen maakt over de concurrentiepositie van bedrijventerreinen in de grensstreken. Maar hoewel het CPB het bestaan van grote grondprijsverschillen bevestigt, is het rapport van het onderzoeksinstituut in het geheel niet alarmerend van toon.

Nederland trekt niet per definitie aan het kortste eind, stelt het CPB. 'De grondprijs is slechts een van de vele factoren die de vestigingskeuze van een bedrijf bepalen.'

Aantrekkelijke kanten

Henk Ligtenberg, hoofd Investeringsbevordering van Oost NV, een overheidsorgaan dat het bedrijfsleven in Gelderland en Overijssel ondersteunt, wil er graag op wijzen dat ook Nederland zijn aantrekkelijke kanten heeft. 'Dat geldt vooral voor innovatieve bedrijven die veel geld steken in onderzoek en ontwikkeling. Zulke bedrijven kunnen een groot deel van hun winst van de belasting aftrekken. Ze betalen hier soms maar 5 procent vennootschapsbelasting. Het Duitse tarief is 30 procent.'

Nieuwmeijer van Flexxolutions onderschrijft dat het belastingklimaat voor bedrijven in Nederland beter is. Daarom blijft de onderzoeksafdeling van Flexxolutions in Nederland, want dan kan het optimaal profiteren van de fiscale aftrek in de 'innovatiebox'.

Maar ook arbeidsrechtelijk is Duitsland veel aantrekkelijker, vindt Nieuwmeijer. 'Als je ziet wat er met die nieuwe Wet werk en zekerheid allemaal op werkgevers afkomt, dan denk ik dat nog veel meer bedrijven straks naar Duitsland zullen vertrekken.' Onder andere het ontslagrecht is soepeler in Duitsland en werkgevers hoeven hun werknemers daar niet twee jaar door te betalen bij ziekte.

Last but not least is Duitsland een veel grotere afzetmarkt dan Nederland. Juist Nederlandse bedrijven die dicht bij de Duitse grens gevestigd zijn, draaien vaak een groot deel van hun omzet in Duitsland. Douchegotenfabrikant ESS uit Losser vertelde in 2013 mede daarom naar Duitsland te verhuizen. Duitsers zouden liever zaken doen met een Duitse GmbH dan met een Nederlandse bv.

Nieuwmeijer van Flexxolutions beaamt dit. 'Mijn ervaring is ook dat Duitse klanten het waarderen als er een Duitse verkoper in een auto met Duits kenteken komt en als er een Duits adres op je briefpapier staat.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden