Vestia waarschuwt voor meer dan 100 ontslagen

De in financiële nood verkerende woningcorporatie Vestia waarschuwt het personeel dat er waarschijnlijk meer banen sneuvelen dan eerder is aangegeven. In een brief aan het personeel schrijven de bestuurders maandag dat meer dan de eerder aangegeven 100 banen kunnen vervallen. Dat komt omdat minister Liesbeth Spies (Volkshuisvesting) het verbeterplan van Vestia onvoldoende heeft genoemd en er nog meer projecten moeten worden geschrapt.

Woningcorporatie moet meer personeel ontslaan na kritiek van minister Spies van Binnenlandse Zaken Beeld ANP XTRA
Woningcorporatie moet meer personeel ontslaan na kritiek van minister Spies van Binnenlandse ZakenBeeld ANP XTRA

De exacte personele gevolgen kunnen pas na 1 juli in beeld worden gebracht. De corporatie is wel al bezig het personeelsbestand in te krimpen door tijdelijke contracten niet te verlengen en opengevallen plekken via natuurlijk verloop niet op te vullen. 'Maar gedwongen ontslagen vallen niet helemaal te voorkomen.'

Bij de corporatie werken 1150 medewerkers. Gedwongen door het aantal afgenomen projecten, willen de bestuurders verder met een ontwikkelingsbedrijf. Ook gaat Vestia, een van de grootste woningcorporaties in Nederland, zich nog sterker richten op Zuid-Holland.

Vestia zit in grote financiële problemen. Het heeft voor miljarden geleend om woningen te kunnen bouwen. Daarbij werden de risico's afgedekt met financiële instrumenten met een speculatief karakter. De banken eisen voor miljarden aan extra garanties van de corporatie. Justitie is bezig met een onderzoek dat zich richt op mogelijke omkoping, witwassen en belastingfraude.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden