Vestia treft schikking met oud-topman Staal en commissarissen

Woningcorporatie Vestia heeft schikkingen getroffen in de rechtszaken tegen voormalig bestuurder Erik Staal en voormalige leden van de raad van commissarissen. Dit heeft de woningcorporatie bekendgemaakt. Vestia ontvangt een bedrag van € 4,8 miljoen, in ruil waarvoor zij af ziet van de rechtszaak tegen Staal en enkele oud-commissarissen.

Redactie
Erik Staal tijdens de parlementaire enquête. Beeld ANP
Erik Staal tijdens de parlementaire enquête.Beeld ANP

Zowel Staal als de voormalige commissarissen hebben verklaard dat zij geen weet hadden van de fraude bij Vestia. Waar mogelijk zullen zij meewerken aan de procedures die Vestia voert of voorbereidt tegen partijen die Vestia verantwoordelijk houden voor de geleden schade.

In 2012 kwam een grote fraudezaak bij Vestia aan het licht dankzij Arjan Greeven, van het bedrijfje FIFA finance. Greeven bracht woningcorporaties die derivaten wilden kopen in contact met zeven internationale banken, waaronder Fortis en Deutsche Bank. Voor elke deal die daarop tot stand kwam, kreeg hij van de bank provisie. Vestia was met afstand de grootste afnemer.

Alleen aan die corporatie verdiende Greeven in zeven jaar tijd ongeveer 20 miljoen euro. Stiekem betaalde hij daarvan de helft aan Marcel de Vries, de kasbeheerder van Vestia. Toen Vestia in 2012 failliet dreigde te gaan door de enorme derivatenberg die De Vries had aangeschaft, kreeg Greeven last van gewetensnood en besloot hij de omkoping op te biechten bij het Openbaar Ministerie en Vestia, in de hoop dat dankzij zijn verklaringen en administratie een deel van de miljardenschade kon worden verhaald op de derivatenbanken.

Arjan Greeven. Beeld Sanne de Wilde
Arjan Greeven.Beeld Sanne de Wilde

Hij was het oliemannetje dat namens banken deals sloot met Vestia. Tot het mis ging in de financiële sector, met de woningbouwcorporatie en met hem, Arjan Greeven. Van 5000 euro naar 8,50 per uur: lees hier over zijn biecht. (+)

Verlies nemen

Medio 2012 besloot Vestia om het verlies op de derivaten te nemen en ze voor 2 miljard euro af te kopen bij diverse banken. Later besloot Vestia om dat geld te verhalen op Erik Staal, die als Vestia's enige statutair bestuurder verantwoordelijk was voor het derivatenbeleid en de administratieve verwerking ervan. Staal had zijn handtekening gezet onder alle derivatencontracten. De voormalige commissarissen werden verantwoordelijk gehouden voor het niet kunnen voorkomen van Vestia's verlies, ondanks hun rol als toezichthouder.

De fraude bij Vestia was deels de aanleiding voor de parlementaire enquête bij woningcorporaties, waarvan het eindrapport eind vorig jaar verscheen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden