Verzoek Nationale Nederlanden om opschorting woekerpoliszaak afgewezen

Een verzoek van Nationale Nederlanden (NN) om de behandeling van een woekerpoliszaak bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) op te schorten, is afgewezen. Dat oordeelde de geschillencommissie van Kifid dinsdag. De verzekeraar had de voortgang willen uitstellen in afwachting van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Het hoofdkantoor van Nationale Nederlanden in Rotterdam Beeld anp
Het hoofdkantoor van Nationale Nederlanden in RotterdamBeeld anp

NN hangt mogelijk een claim van zo'n 3 miljard euro boven het hoofd, vanwege het verzwijgen van kosten van beleggingsverzekeringen. Bij een eerdere tussenuitspraak in het proces stelde de geschillencomissie van Kifid al vast dat het verzekeringsconcern tekort is geschoten in zijn informatieplicht bij de verkoop van beleggingsverzekeringen. De commissie heeft een actuaris ingeschakeld die uit moet zoeken hoeveel NN een gedupeerde klant precies zal moeten compenseren.

De Europese uitspraak over de verplichtingen van verzekeraars in hun informatievoorziening waar NN op wilde wachten, is naar het oordeel van de geschillencommissie mogelijk helemaal niet relevant voor de zaak. Bovendien had uitstel bijna een jaar vertraging kunnen betekenen. De commissie zag onvoldoende inhoudelijke redenen om zo lang stil te zitten.

Tussenuitspraak
NN benadrukt in een reactie dat dit opnieuw slechts een tussenuitspraak betreft van een indivueel geval. Als de geschillencommissie een definitieve uitspraak heeft gedaan wil het concern of in hoger beroep gaan bij Kifid of een gang maken naar de civiele rechter.

Adriaan de Gier, de advocaat die in de zaak de betreffende klant en de overige gedupeerden verenigd in de stichting Wakkerpolis bijstaat, rekent erop dat de verzekeringsreus vroeg of laat over de brug moet komen. 'Doordat deze claim zo duidelijk en helder is, is ze bij uitstek geschikt om te worden opgekocht door een hedgefonds. Wakkerpolis heeft daar al contact over gehad en er blijkt inderdaad interesse voor te bestaan.'

Volgens de advocaat heeft NN in de jaren 1990 tot 2008 naar schatting 500.000 van de betreffende beleggingspollisen verkocht. Elk zou goed zijn voor zo'n 6000 euro aan schadevergoeding, aldus De Gier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden