Verzet tegen verkoop Propertize door Dijsselbloem

De klanten van het voormalige SNS Property Finance willen niet dat minister Dijsselbloem dit afgesplitste deel van de bank in de verkoop doet. Zij vrezen hierdoor enorme financiële schade te lijden.

De rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam is eigendom van Propertize.Beeld ANP

De minister van Financiën kondigde vorige week de verkoop van wat nu Propertize heet aan. De klanten (instituten en particulieren) zeggen dat ze hierdoor geen cent meer van hun geld zullen terugzien: in totaal een bedrag van 4,7 miljard euro.

SNS Property Finance was de nagel aan de doodskist van de voormalige SNS Bank. De waarde van het commerciële vastgoed (met name kantoren en winkels) daalde zo snel dat SNS begin 2013 omviel en door de staat werd genationaliseerd. Daarbij werd het onderdeel Property Finance onder de naam Propertize BV afgesplitst als een zogenoemde Bad Bank (afbouwbank). In tien jaar zal de gehele vastgoedportefeuille worden geliquideerd.

Nu denkt de minister dat het door de staat geïnvesteerde bedrag van 500 miljoen euro valt terug te halen op de markt. Een koper zou mogelijk een durfinvesteerder of een zakenbank zijn.

Beleggingen in gevaar

Tot de klanten die geld hebben geleend behoort B&S Vastgoed Nederland BV, een fonds van de vermogensbeheerders Van Boom & Slettenhaar in Laren. 'Ongeveer 850 particuliere beleggers hebben circa 55 miljoen euro belegd in dit fonds. Als de plannen van Propertize doorgaan, zullen onze particuliere beleggers op korte termijn waarschijnlijk hun volledige inleg definitief verliezen', zegt directeur Gerton van Boom. Hij noemt dat moreel en maatschappelijk onaanvaardbaar, omdat de koper er dan met de winsten vandoor gaat.

B&S Vastgoed werd in 2007 opgericht, precies aan de vooravond van de kredietcrisis die ertoe leidde dat de waarde van het vastgoed van SNS Property Finance halveerde van bijna 10 miljard tot 4,7 miljard euro. Van Boom: 'Als de minister het verkoopt is het scenario duidelijk. De koper zal de leningnemers vragen geld bij te storten omdat het onderpand in waarde is gehalveerd. Daar hebben zij het geld niet voor. Het gevolg is dat we in gebreke worden gesteld en dat de koper daarna het vastgoed executoriaal kan gaan veilen. De kopers wordt de mogelijkheid geboden op korte termijn forse winsten te maken; over de rug van de huidige eigenaren.'

'En daarna volgt de zondvloed', schrijft Van Boom. B&S Vastgoed behaalt een positief rendement op de belegging, omdat de huuropbrengsten van de panden hoger zijn dan de hypotheekkosten. Maar het probleem is de herwaardering.

Van Boom wil dat hierover eerst overlegd wordt met Dijsselbloem in aanwezigheid van de twee commissarissen van B&S Vastgoedfonds voormalig CDA-Kamerlid Clemens Bosman en de bekende hoogleraar financiering professor Jaap Koelewijn. Als alternatief plan zou B&S dan willen dat de staat Propertize nog niet in de verkoop doet maar wacht tot de waarde van het vastgoed zal zijn aangetrokken, zodat de financiers nog iets van hun geld terugzien.

In zijn geheel verkopen

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt dat de bedoeling is dat Propertize in zijn geheel wordt verkocht, 'waarbij een eventuele koper de lasten en de lusten overneemt'. 'De heer Van Boom krijgt nog antwoord op de brief. Op de inhoud kunnen we nog niet ingaan.'

In totaal heeft B&S Vastgoed 80 miljoen geleend voor de aankoop van onder meer het hoofdkantoor van Unit 4 in Sliedrecht en de rechtbank in Amsterdam aan de Parnassusweg. Van Boom: 'Ik weet hoe het nu gaat. Die panden worden direct met 40 procent discount geveild.'

Inmiddels heeft B&S Vastgoed ook waakhond AFM ingelicht omdat de verkoop in haar ogen een continuïteitbedreigend toezichtrechtelijk incident is. Andere klanten van Propertize zijn onder meer de beleggers in Propertize: Aefides en Palmer Capital. De zogenoemde boevenklanten als Lips en Eurocommerce zijn al afgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden