Verzet tegen korting op landbouwsubsidies

Het Brusselse plan om landbouwsubsidies met 13 procent te korten stuit op weerstand van EU-landen. Dat bleek bij informeel beraad van landbouwministers in de Sloveense stad Maribor....

ANP

De boeren zien nu al 5 procent van hun subsidie gekort voor een nationaal fonds voor plattelandsontwikkeling, vooral om het platteland levendig en groen te houden.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) ziet geen heil in een hogere korting. Die zou de Nederlandse landbouw 49 miljoen euro per jaar gaan kosten.

De Belgische minister Sabine Laruelle vindt de huidige 5 procent korting ook genoeg. ‘Het gaat hier om rechtstreekse inkomsten van de boeren. Volgens het voorstel zouden ze de korting kunnen terugverdienen door extra zorg voor bijvoorbeeld milieu: maar daarvoor moeten ze dus wel eerst kosten maken.’

Duitse boeren zouden door de korting 400 miljoen euro mislopen. ‘Die 400 miljoen euro accepteer ik niet als eindbesluit’, zei de Duitse minister Horst Seehofer. Hij hikt vooral aan tegen extra kortingen voor grote boerenbedrijven, waarvan er veel in Oost-Duitsland en Frankrijk staan. Die korting kan oplopen tot 22 procent. Sommigen verwachten echter juridische constructies: de grote bedrijven zouden zich juridisch opdelen in kleinere ondernemingen en zo alsnog het volle bedrag opstrijken.

De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca noemde plannen voor de 13 procent korting ‘onaanvaardbaar’. Die zouden niet bijdragen aan een sterke Europese landbouw, wat juist nodig zou zijn in deze tijd van voedselcrisis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden